سفارش تبلیغ
صبا ویژن
جویای دانش میان نادانان، همچون زنده در میان مردگان است . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :47
بازدید دیروز :8
کل بازدید :63580
تعداد کل یاداشته ها : 55
103/9/2
5:59 ع
مشخصات مدیروبلاگ
 
shahbazi[311]
عضو انجمن جامعه شناسی ایران

خبر مایه
پیوند دوستان
 
upturn یعنی تغییر مطلوب alone دلبری مــــبــــلـــــــغ اسـلـــام گل باغ آشنایی بلوچستان رود تنها نیست عاشقانه دلدارا عاطفانه تنهایی......!!!!!! ashegh پیامنمای جامع حامیان دکتر محمد باقر قالیباف پوست مو زیبایی zibaroo زیبارویان پارسی دلـتنگــ همیـشـگـــــــــی دلتنگ احساس تو محمدمبین احسانی نیا *bad boy* مرام و معرفت The best of the best هدهد دل شکســــته har an che az del barayad منتظر نباش تا پرنده ای بیاید و پروازت دهد در پرنده شدن خویش بکوش روی بال فرشته ها ترخون کرمان ✿✘ یـہ دُنیــآ دِلَـم گـِرفـتـِہ ✘✿ عمارمیاندواب نت سرای الماس تقدیم به کسی که باور نکرد دوستش دارم سیرت پیشگان دختر و پسرای ایرونی وبلاگ رسمی محسن نصیری(هامون)(شاعر و نویسنده) من ودنیا عشق پاک mordan شَبـَــــــــــــــکَة المِشـــــــــــــکاة الإسلامیــــــــــة عاشقانه ها پایــــــگاه اطــــــلاع رســــــــانی قـتــــلیــــش آشنایی قلبی خسته ازتپیدن بهار عشق دانلد اهنگ های جدید ღღشاید حال دلم خوب شودღღ ♥ღردپای عشق♥ღ EshGhrOyaIimAn ❤خاکســـــــتر عشـــق❤ پاتوق سرا مقاله های تربیتی آموزش تست زدن کنکور vagte raftan کمپین حمایت از باقری لنکرانی صداقت متن ترانه ماندگارترین آهنگ های ایرانی ..::.. رنــــگــیـــن کــــــمــــان ..::.. ☻☺♫ روشنک خانم ☻☺♫ دقایق قصه های شب برای کوچولوها روزهای شیرین صدای نی ریز تک صلیب عشق ܓܨ☆ سکــــــوت بــــاران ☆ ܓܨ بسوی ظهور تنهـــــایــــے ____نازیانه_____ ترانه عشق کور آنجا که عقاب پر بریزد عکس ، مدل لباس جدید جوک بی ادبی ، جوک بی تربیتی معماری عاشقانه

درمان سرطان سلول کوچک ریها

نکات مهم این بخش

  • در بیماری سرطان سلول کوچک ریه، سلول‌های بدخیم (سرطانی) در بافت‌های ریه تشکیل می‌شود.
  • دو نوع سرطان سلول کوچک ریه وجود دارد.
  • استعمال دخانیات عامل خطر عمده ایجاد سرطان سلول کوچک ریه است.
  • نشانه‌های احتمالی سرطان سلول کوچک ریه شامل سرفه، درد قفسه سینه، و تنگی نفس است.
  • از تست‌ها و رویه‌هایی که در آنها ریه‌ها معاینه می‌شوند برای ردیابی (یافتن)، تشخیص، و مرحله‌بندی سرطان سلول کوچک ریه استفاده می‌کنند.
  • عوامل خاصی بر پیش آگهی (احتمال بهبودی) و گزینه‌های درمان تأثیر می‌گذارند.
  • اکثر بیماران مبتلا به سرطان سلول کوچک ریه با درمان‌های جاری معالجه نمی‌شوند.

در بیماری سرطان سلول کوچک ریه، سلول‌های بدخیم (سرطانی) در بافت‌های ریه تشکیل می‌شود.

ریه‌ها یک جفت اندام تنفسی مخروطی شکل هستند که در داخل قفسه سینه قرار دارند. ریه‌ها به هنگام تو دادن نفس اکسیژن را وارد بدن می‌کنند و در زمان بیرون دادن نفس دی اکسید کربن را از بدن خارج می‌سازند. هر یک از ریه‌ها دارای بخش‌هایی به نام لوب (Lobes) است. ریه چپ دو لوب دارد. ریه راست، که اندکی بزرگ‌تر است، دارای سه لوب می‌باشد. غشای نازکی به نام پرده جنب (Pleura) ریه‌ها را احاطه می‌کند. دو لوله به نام نایژه (Bronchi) از نای (Trachea یا Windpipe) به ریه‌های چپ و راست می‌رسند. گاهی اوقات، نایژه‌ها هم در سرطان ریه نقش دارند. لوله‌های کوچکی به نام نایژک (Bronchioles) و کیسه‌های بسیار کوچک هوا به نام کیسه‌های هوایی (Alveoli) قسمت داخلی ریه‌ها را تشکیل می‌دهند.

تشریح (آناتومی) دستگاه تنفسی که در آن نای و دو ریه و لوب‌های آنها و مجاری تنفسی دیده می‌شود. غدد لنفاوی و دیافراگم نیز نشان داده شده است. اکسیژن به داخل ریه‌ها استنشاق می‌شود و از غشاهای نازک کیسه‌های هوایی می‌گذرد و وارد جریان خون می‌شود (به عکس گوشه کادر مراجعه شود).

دو نوع سرطان ریه وجود دارد که عبارتند از سرطان سلول کوچک ریه و سرطان سلول غیرکوچک ریه. (برای کسب اطلاعات بیش‌تر به خلاصه PDQ درباره درمان سرطان سلول غیر کوچک ریه مراجعه نمایید.)

دو نوع سرطان سلول کوچک ریه وجود دارد.« اسکندر شهبازی گهروئی»

این دو نوع سرطان سلول کوچک ریه شامل انواع متعدد و متفاوتی از سلول می‌باشند. سلول‌های سرطانی هریک از این دو نوع سرطان سلول کوچک ریه به طرق مختلف رشد می‌کنند و گسترش می‌یابند. دو نوع سرطان سلول کوچک ریه، که آنها را بر اساس انواع سلول‌هایی که در سرطان یافت می‌شوند و بر مبنای قیافه ظاهری این سلول‌ها در زیر میکروسکوپ نام‌گذاری می‌کنند، به شرح زیر است:

  • کارسینوم سلول کوچک (سرطان سلول‌های به شکل جو دو سر]یولاف[ یا Oat Cell Cancer)
  • کارسینوم سلول‌های کوچک ترکیبی یا Combined Small Cell Carcinoma)

استعمال دخانیات عامل خطر اصلی ایجاد سرطان سلول کوچک ریه است.

هر چیزی که احتمال ابتلا به بیماری را افزایش می‌دهد عامل خطر نامیده می‌شود. مواجه بودن با عامل خطر به معنی دچار شدن به سرطان نمی‌باشد؛ روبرو نبودن با عامل خطر به معنی مبتلا نشدن به سرطان نیست. افرادی که فکر می‌کنند با بالا بودن خطر مواجه هستند، باید در این‌باره با پزشک خود مشورت کنند. سیگار کشیدن رایج‌ترین علت ایجاد سرطان ریه است. عوامل خطر سرطان سلول کوچک ریه شامل موارد زیر است:

  • کشیدن سیگارت، سیگار، یا پیپ در زمان حال یا در زمان گذشته.
  • قرار گرفتن در معرض دود سیگار افراد دیگر (سیگاری‌های دست دوم یا سیگاری‌های غیرفعال یا Secondhand Smoke).
  • قرار گرفتن در معرض آزبست یا رادون.

نشانه‌های احتمالی سرطان سلول کوچک ریه شامل سرفه، درد قفسه سینه، و تنگی نفس است.

شاید این علائم، و علائم دیگر، در اثر ابتلا به سرطان سلول کوچک ریه ایجاد شود. امکان دارد بیماری‌های دیگر باعث بروز همین علائم شوند. اگر هریک از مشکلات زیر مشاهده شود، باید با پزشک مشورت نمود:

  • سرفه‌ای که برطرف نمی‌شود.
  • تنگی نفس.
  • دردی در قفسه سینه که برطرف نمی‌شود.
  • خس خس کردن سینه.
  • خون استفراغ کردن.
  • گرفته، خش دار، یا دورگه بودن صدا.
  • تورم صورت و گردن.
  • بی اشتهایی.
  • کاهش وزن بدون دلیل مشخص.
  • خستگی غیر عادی.

از تست‌ها و رویه‌های که در آنها ریه‌ها را معاینه می‌کنند، برای ردیابی (یافتن)، تشخیص، و مرحله‌بندی سرطان سلول کوچک ریه استفاده می‌شود.

امکان دارد از تست‌ها و رویه‌های زیر استفاده نمایند:

  • رادیوگرافی قفسه سینه: با استفاده از اشعه – X از اندام‌ها و استخوان‌های داخل قفسه سینه عکس‌برداری می‌کنند. اشعه – X نوعی پرتو انرژی است که می‌تواند از بدن عبور کند و به فیلمی اصابت نماید و تصویری از نواحی داخل بدن به وجود آورد. رادیوگرافی از قفسه سینه. از اشعه – X برای عکسبرداری از اندام‌ها و استخوان‌های داخل قفسه سینه استفاده می‌کنند.
    اشعه – X از بدن شخص بیمار عبور می‌کند و به یک فیلم اصابت می‌نماید.
  • معاینه بدنی و سابقه بیمار: معاینه بدن برای وارسی نشانه‌های عمومی سلامتی، از جمله وارسی نشانه‌های بیماری، ماند توده (Lump) یا هر چیز دیگری که غیرعادی به‌نظر می‌آید. سابقه عادات بهداشتی و بیماری‌های قبلی شخص بیمار و درمان‌هایی که در مورد آنها صورت گرفته بود هم ثبت می‌شود.
  • سی.تی.اسکن (CAT اسکن) مغز، قفسه سینه، و شکم: رویه‌ای که در آن یک سری تصاویر تفصیلی از زوایای مختلف از نواحی داخل بدن بر می‌دارند. یک کامپیوتر که به دستگاه اشعه – X متصل است این تصاویر را می‌گیرد. ممکن است ماده‌ای رنگی را در سیاهرگ شخص بیمار تزریق کنند، یا او این ماده را بلع نماید، تا به واضح‌تر دیده شدن اندام‌ها یا بافت‌ها کمک شود. این رویه را تصویربرداری مقطعی محاسباتی، تصویربرداری مقطعی کامپیوتری، یا تصویربرداری مقطعی محوری کامپیوتری هم می‌نامند.
  • PET اسکن (Positron Emission Tomography Scan یا اسکن تصویربرداری مقطعی با استفاده از گسیل پوزیترون): رویه‌ای برای یافتن سلول‌های تومور بدخیم در بدن. مقدار اندکی گلوکوز (قند) رادیواکتیو را در سیاهرگی تزریق می‌کنند. اسکنر PET به دور بدن شخص بیمار می‌چرخد و از محلی در بدن که گلوکوز در آن مصرف می‌شود عکس می‌گیرد. در این عکس، سلول‌های تومور بدخیم روشن‌تر هستند زیرا این سلول‌ها، در مقایسه با سلول‌های نرمال، فعال‌تر می‌باشند و مقدار بیش‌تری گلوکوز جذب می‌کنند.

تست PET اسکن (تصویر برداری مقطعی با استفاده از گسیل پوزیترون). بیمار روی میزی دراز می‌کشد که می‌لغزد و وارد دستگاه PET می‌شود. پشت سری (جا سری یا زیرسری) و تسمه سفید به بیمار کمک می‌کند بی‌حرکت بماند. مقدار اندکی گلوکوز (قند) رادیواکتیو در سیاهرگی در بدن شخص بیمار تزریق می‌کنند، و اسکنر از محلی که گلوکوز در بدن مصرف می‌شود عکس می‌گیرد.

سلول‌های سرطانی در عکس روشن‌تر هستند زیرا بیش‌تر از سلول‌های نرمال گلوکوز جذب می‌کنند.

  • مطالعه سلولی خلط (Sputum Cytology): از میکروسکوپ برای وارسی (چک کردن) سلول‌های سرطانی موجود در خلط (مخاط یا بلغمی که با سرفه از ریه بالا آورده می‌شود) استفاده می‌شود.
  • برونکوسکوپی (آندوسکوپی نایژه): رویه‌ای برای نگاه کردن به داخل نای و مجاری بزرگ تنفسی موجود در ریه به منظور یافتن نواحی غیرطبیعی. یک برونکوسکوپ (آندوسکوپ نایژه) را از راه بینی یا دهان وارد نای و ریه‌ها می‌کنند. برونکوسکوپ ابزار نازک لوله مانندی است که به یک منبع نور و یک عدسی (برای دیدن) مجهز می‌باشد، و شاید وسیله‌ای هم داشته باشد که با آن نمونه‌های بافت را از بدن خارج می‌کنند تا آنها را، برای یافتن نشانه‌های سرطان، در زیر میکروسکوپ معاینه نمایند.

برونکوسکوپی. یک برونکوسکوپ (آندوسکوپ نایژه) را از راه دهان، نای، و نایژه‌های اصلی وارد ریه می‌کنند تا به جست‌وجوی نواحی غیرطبیعی بپردازند. برونکوسکوپ ابزار نازک و لوله‌ای شکلی است که به یک منبع نور و یک عدسی (برای دیدن) مجهز است و شاید وسیله‌ای برای بریدن هم داشته باشد. امکان دارد از بافت‌ها نمونه‌برداری کنند و، برای یافتن نشانه‌های بیماری، آنها را زیر میکروسکوپ معاینه کنند.

  • نمونه‌برداری سوزنی ظریف (FNA یا Fine-Needle Aspiration) از ریه: برداشتن بافت یا مایع (فلوید) از ریه با استفاده از یک سوزن نازک. برای یافتن محل بافت یا مایع غیرطبیعی در ریه، از سی.تی.اسکن، سونوگرافی، یا دیگر رویه‌های تصویربرداری استفاده می‌کنند. ممکن است در پوست محلی که در آن سوزن بیوپسی وارد بافت یا مایع (فلوید) غیرطبیعی می‌شود برش کوچکی ایجاد کنند. با استفاده از این سوزن نمونه‌ای را برمی‌دارند و به آزمایشگاه می‌فرستند. سپس آسیب‌شناس نمونه را زیر میکروسکوپ نگاه می‌کند و به جست‌وجوی سلول‌های سرطانی می‌پردازد. پس از انجام این رویه، رادیوگرافی قفسه سینه را انجام می‌دهند تا مطمئن شوند هوا از ریه به داخل قفسه سینه نشت نمی‌کند.                       «اسکندر شهبازی گهروئی»

  
  

درمان سرطان سلول کوچک ریها

نکات مهم این بخش

  • در بیماری سرطان سلول کوچک ریه، سلول‌های بدخیم (سرطانی) در بافت‌های ریه تشکیل می‌شود.
  • دو نوع سرطان سلول کوچک ریه وجود دارد.
  • استعمال دخانیات عامل خطر عمده ایجاد سرطان سلول کوچک ریه است.
  • نشانه‌های احتمالی سرطان سلول کوچک ریه شامل سرفه، درد قفسه سینه، و تنگی نفس است.
  • از تست‌ها و رویه‌هایی که در آنها ریه‌ها معاینه می‌شوند برای ردیابی (یافتن)، تشخیص، و مرحله‌بندی سرطان سلول کوچک ریه استفاده می‌کنند.
  • عوامل خاصی بر پیش آگهی (احتمال بهبودی) و گزینه‌های درمان تأثیر می‌گذارند.
  • اکثر بیماران مبتلا به سرطان سلول کوچک ریه با درمان‌های جاری معالجه نمی‌شوند.

در بیماری سرطان سلول کوچک ریه، سلول‌های بدخیم (سرطانی) در بافت‌های ریه تشکیل می‌شود.

ریه‌ها یک جفت اندام تنفسی مخروطی شکل هستند که در داخل قفسه سینه قرار دارند. ریه‌ها به هنگام تو دادن نفس اکسیژن را وارد بدن می‌کنند و در زمان بیرون دادن نفس دی اکسید کربن را از بدن خارج می‌سازند. هر یک از ریه‌ها دارای بخش‌هایی به نام لوب (Lobes) است. ریه چپ دو لوب دارد. ریه راست، که اندکی بزرگ‌تر است، دارای سه لوب می‌باشد. غشای نازکی به نام پرده جنب (Pleura) ریه‌ها را احاطه می‌کند. دو لوله به نام نایژه (Bronchi) از نای (Trachea یا Windpipe) به ریه‌های چپ و راست می‌رسند. گاهی اوقات، نایژه‌ها هم در سرطان ریه نقش دارند. لوله‌های کوچکی به نام نایژک (Bronchioles) و کیسه‌های بسیار کوچک هوا به نام کیسه‌های هوایی (Alveoli) قسمت داخلی ریه‌ها را تشکیل می‌دهند.

تشریح (آناتومی) دستگاه تنفسی که در آن نای و دو ریه و لوب‌های آنها و مجاری تنفسی دیده می‌شود. غدد لنفاوی و دیافراگم نیز نشان داده شده است. اکسیژن به داخل ریه‌ها استنشاق می‌شود و از غشاهای نازک کیسه‌های هوایی می‌گذرد و وارد جریان خون می‌شود (به عکس گوشه کادر مراجعه شود).

دو نوع سرطان ریه وجود دارد که عبارتند از سرطان سلول کوچک ریه و سرطان سلول غیرکوچک ریه. (برای کسب اطلاعات بیش‌تر به خلاصه PDQ درباره درمان سرطان سلول غیر کوچک ریه مراجعه نمایید.)

دو نوع سرطان سلول کوچک ریه وجود دارد.« اسکندر شهبازی گهروئی»

این دو نوع سرطان سلول کوچک ریه شامل انواع متعدد و متفاوتی از سلول می‌باشند. سلول‌های سرطانی هریک از این دو نوع سرطان سلول کوچک ریه به طرق مختلف رشد می‌کنند و گسترش می‌یابند. دو نوع سرطان سلول کوچک ریه، که آنها را بر اساس انواع سلول‌هایی که در سرطان یافت می‌شوند و بر مبنای قیافه ظاهری این سلول‌ها در زیر میکروسکوپ نام‌گذاری می‌کنند، به شرح زیر است:

  • کارسینوم سلول کوچک (سرطان سلول‌های به شکل جو دو سر]یولاف[ یا Oat Cell Cancer)
  • کارسینوم سلول‌های کوچک ترکیبی یا Combined Small Cell Carcinoma)

استعمال دخانیات عامل خطر اصلی ایجاد سرطان سلول کوچک ریه است.

هر چیزی که احتمال ابتلا به بیماری را افزایش می‌دهد عامل خطر نامیده می‌شود. مواجه بودن با عامل خطر به معنی دچار شدن به سرطان نمی‌باشد؛ روبرو نبودن با عامل خطر به معنی مبتلا نشدن به سرطان نیست. افرادی که فکر می‌کنند با بالا بودن خطر مواجه هستند، باید در این‌باره با پزشک خود مشورت کنند. سیگار کشیدن رایج‌ترین علت ایجاد سرطان ریه است. عوامل خطر سرطان سلول کوچک ریه شامل موارد زیر است:

  • کشیدن سیگارت، سیگار، یا پیپ در زمان حال یا در زمان گذشته.
  • قرار گرفتن در معرض دود سیگار افراد دیگر (سیگاری‌های دست دوم یا سیگاری‌های غیرفعال یا Secondhand Smoke).
  • قرار گرفتن در معرض آزبست یا رادون.

نشانه‌های احتمالی سرطان سلول کوچک ریه شامل سرفه، درد قفسه سینه، و تنگی نفس است.

شاید این علائم، و علائم دیگر، در اثر ابتلا به سرطان سلول کوچک ریه ایجاد شود. امکان دارد بیماری‌های دیگر باعث بروز همین علائم شوند. اگر هریک از مشکلات زیر مشاهده شود، باید با پزشک مشورت نمود:

  • سرفه‌ای که برطرف نمی‌شود.
  • تنگی نفس.
  • دردی در قفسه سینه که برطرف نمی‌شود.
  • خس خس کردن سینه.
  • خون استفراغ کردن.
  • گرفته، خش دار، یا دورگه بودن صدا.
  • تورم صورت و گردن.
  • بی اشتهایی.
  • کاهش وزن بدون دلیل مشخص.
  • خستگی غیر عادی.

از تست‌ها و رویه‌های که در آنها ریه‌ها را معاینه می‌کنند، برای ردیابی (یافتن)، تشخیص، و مرحله‌بندی سرطان سلول کوچک ریه استفاده می‌شود.

امکان دارد از تست‌ها و رویه‌های زیر استفاده نمایند:

  • رادیوگرافی قفسه سینه: با استفاده از اشعه – X از اندام‌ها و استخوان‌های داخل قفسه سینه عکس‌برداری می‌کنند. اشعه – X نوعی پرتو انرژی است که می‌تواند از بدن عبور کند و به فیلمی اصابت نماید و تصویری از نواحی داخل بدن به وجود آورد. رادیوگرافی از قفسه سینه. از اشعه – X برای عکسبرداری از اندام‌ها و استخوان‌های داخل قفسه سینه استفاده می‌کنند.
    اشعه – X از بدن شخص بیمار عبور می‌کند و به یک فیلم اصابت می‌نماید.
  • معاینه بدنی و سابقه بیمار: معاینه بدن برای وارسی نشانه‌های عمومی سلامتی، از جمله وارسی نشانه‌های بیماری، ماند توده (Lump) یا هر چیز دیگری که غیرعادی به‌نظر می‌آید. سابقه عادات بهداشتی و بیماری‌های قبلی شخص بیمار و درمان‌هایی که در مورد آنها صورت گرفته بود هم ثبت می‌شود.
  • سی.تی.اسکن (CAT اسکن) مغز، قفسه سینه، و شکم: رویه‌ای که در آن یک سری تصاویر تفصیلی از زوایای مختلف از نواحی داخل بدن بر می‌دارند. یک کامپیوتر که به دستگاه اشعه – X متصل است این تصاویر را می‌گیرد. ممکن است ماده‌ای رنگی را در سیاهرگ شخص بیمار تزریق کنند، یا او این ماده را بلع نماید، تا به واضح‌تر دیده شدن اندام‌ها یا بافت‌ها کمک شود. این رویه را تصویربرداری مقطعی محاسباتی، تصویربرداری مقطعی کامپیوتری، یا تصویربرداری مقطعی محوری کامپیوتری هم می‌نامند.
  • PET اسکن (Positron Emission Tomography Scan یا اسکن تصویربرداری مقطعی با استفاده از گسیل پوزیترون): رویه‌ای برای یافتن سلول‌های تومور بدخیم در بدن. مقدار اندکی گلوکوز (قند) رادیواکتیو را در سیاهرگی تزریق می‌کنند. اسکنر PET به دور بدن شخص بیمار می‌چرخد و از محلی در بدن که گلوکوز در آن مصرف می‌شود عکس می‌گیرد. در این عکس، سلول‌های تومور بدخیم روشن‌تر هستند زیرا این سلول‌ها، در مقایسه با سلول‌های نرمال، فعال‌تر می‌باشند و مقدار بیش‌تری گلوکوز جذب می‌کنند.

تست PET اسکن (تصویر برداری مقطعی با استفاده از گسیل پوزیترون). بیمار روی میزی دراز می‌کشد که می‌لغزد و وارد دستگاه PET می‌شود. پشت سری (جا سری یا زیرسری) و تسمه سفید به بیمار کمک می‌کند بی‌حرکت بماند. مقدار اندکی گلوکوز (قند) رادیواکتیو در سیاهرگی در بدن شخص بیمار تزریق می‌کنند، و اسکنر از محلی که گلوکوز در بدن مصرف می‌شود عکس می‌گیرد.

سلول‌های سرطانی در عکس روشن‌تر هستند زیرا بیش‌تر از سلول‌های نرمال گلوکوز جذب می‌کنند.

  • مطالعه سلولی خلط (Sputum Cytology): از میکروسکوپ برای وارسی (چک کردن) سلول‌های سرطانی موجود در خلط (مخاط یا بلغمی که با سرفه از ریه بالا آورده می‌شود) استفاده می‌شود.
  • برونکوسکوپی (آندوسکوپی نایژه): رویه‌ای برای نگاه کردن به داخل نای و مجاری بزرگ تنفسی موجود در ریه به منظور یافتن نواحی غیرطبیعی. یک برونکوسکوپ (آندوسکوپ نایژه) را از راه بینی یا دهان وارد نای و ریه‌ها می‌کنند. برونکوسکوپ ابزار نازک لوله مانندی است که به یک منبع نور و یک عدسی (برای دیدن) مجهز می‌باشد، و شاید وسیله‌ای هم داشته باشد که با آن نمونه‌های بافت را از بدن خارج می‌کنند تا آنها را، برای یافتن نشانه‌های سرطان، در زیر میکروسکوپ معاینه نمایند.

برونکوسکوپی. یک برونکوسکوپ (آندوسکوپ نایژه) را از راه دهان، نای، و نایژه‌های اصلی وارد ریه می‌کنند تا به جست‌وجوی نواحی غیرطبیعی بپردازند. برونکوسکوپ ابزار نازک و لوله‌ای شکلی است که به یک منبع نور و یک عدسی (برای دیدن) مجهز است و شاید وسیله‌ای برای بریدن هم داشته باشد. امکان دارد از بافت‌ها نمونه‌برداری کنند و، برای یافتن نشانه‌های بیماری، آنها را زیر میکروسکوپ معاینه کنند.

  • نمونه‌برداری سوزنی ظریف (FNA یا Fine-Needle Aspiration) از ریه: برداشتن بافت یا مایع (فلوید) از ریه با استفاده از یک سوزن نازک. برای یافتن محل بافت یا مایع غیرطبیعی در ریه، از سی.تی.اسکن، سونوگرافی، یا دیگر رویه‌های تصویربرداری استفاده می‌کنند. ممکن است در پوست محلی که در آن سوزن بیوپسی وارد بافت یا مایع (فلوید) غیرطبیعی می‌شود برش کوچکی ایجاد کنند. با استفاده از این سوزن نمونه‌ای را برمی‌دارند و به آزمایشگاه می‌فرستند. سپس آسیب‌شناس نمونه را زیر میکروسکوپ نگاه می‌کند و به جست‌وجوی سلول‌های سرطانی می‌پردازد. پس از انجام این رویه، رادیوگرافی قفسه سینه را انجام می‌دهند تا مطمئن شوند هوا از ریه به داخل قفسه سینه نشت نمی‌کند.

بیوپسی ریه. بیمار روی تختی دراز می‌کشد که می‌لغزد و وارد دستگاه تصویربرداری مقطعی محاسباتی (CT) می‌شود و این دستگاه با استفاده از اشعه – X از داخل بدن عکس‌برداری می‌کند.
این عکس‌ها به پزشک کمک می‌کند متوجه شود بافت غیرطبیعی در کجای ریه قرار دارد.سوزن بیوپسی را از راه دیواره قفسه سینه به داخل ناحیه‌ای وارد می‌کنند که بافت غیرطبیعی ریه در آن قرار دارد. تکه کوچکی از بافت را با سوزن از بدن خارج می‌کنند و زیر میکروسکوپ وارسی می‌نمایند تا نشانه‌های سرطان را پیدا کنند.

  • آندوسکوپی قفسه سینه: رویه‌ای در جراحی برای نگاه کردن به داخل قفسه سینه به منظور وارسی نواحی غیرطبیعی. برش کوچکی بین دو دنده ایجاد می‌نمایند، و آندوسکوپ قفسه سینه را وارد قفسه سینه می‌کنند. آندوسکوپ قفسه سینه، ابزار نازک و لوله‌ای شکلی است که به یک منبع نور و یک عدسی (برای دیدن) مجهز می‌باشد، و شاید وسیله‌ای هم داشته باشد تا با آن نمونه‌های بافت و غدد لنفاوی را از بدن خارج کنند و این نمونه‌ها را برای یافتن نشانه‌های سرطان زیر میکروسکوپ وارسی نمایند. در برخی موارد، از این رویه برای برداشتن بخشی از مری یا ریه استفاده می‌شود. اگر دسترسی به بافت‌ها، اندام‌ها، یا غدد لنفاوی خاص میسر نباشد، امکان دارد رویه بازکردن قفسه سینه (Thoracotomy) را انجام دهند. در این رویه، برش بزرگتری بین دنده‌ها ایجاد می‌نمایند و قفسه سینه را باز می‌کنند.
  • تخلیه مایع جنب (Thoracentesis): استفاده از یک سوزن برای خارج کردن مایع (فلوید) از فضای بین آستر قفسه سینه و ریه. آسیب‌شناس این مایع را زیر میکروسکوپ نگاه می‌کند و به جست‌وجوی سلول‌های سرطانی می‌پردازد.

اگر سرطان تنها در یک ریه و در غدد لنفاوی مجاور یافت شود، امکان دارد عمل جراحی را انجام دهند. اما این نوع سرطان ریه معمولاً در هر دو ریه پیدا می‌شود و در نتیجه در اغلب موارد تنها از جراحی استفاده نمی‌کنند. هر از گاهی، ممکن است عمل جراحی را انجام دهند تا نوع دقیق سرطان ریه تعیین شود. در طول عمل جراحی، پزشک غدد لنفاوی را هم برمیدارد تا متوجه شود که آیا حاوی سرطان هستند.

حتی اگر پزشک تمام سرطانی که در زمان عمل جراحی می‌بیند را بردارد، امکان دارد برخی از بیماران پس از جراحی تحت شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی قرار گیرند تا سلول‌های سرطانی باقیمانده از بین بروند. درمانی که پس از جراحی برای کاهش دادن خطر برگشت سرطان انجام می‌شود را درمان کمکی می‌نامند

شیمی‌درمانی

شیمی‌درمانی نوعی درمان سرطان است که در آن از دارو برای متوقف نمودن رشد سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود، به این صورت که دارو سلول‌های سرطانی را می‌کشد یا از تقسیم سلولی آنها جلوگیری می‌کند. اگر شیمی‌درمانی به‌صورت خوراکی انجام شود، یا دارو را در سیاهرگ یا عضله شخص بیمار تزریق کنند، دارو وارد جریان خون می‌شود و می‌تواند به سلول‌های سرطانی واقع در سراسر بدن برسد (شیمی‌درمانی سیستمیک). اگر دارو را مستقیماً در داخل ستون فقرات، در داخل یکی از اندام‌های بدن، یا در حفره‌ای در بدن مانند شکم قرار دهند، دارو عمدتاً بر سلول‌های سرطانی موجود در این نواحی تأثیر می‌کند (شیمی‌درمانی ناحیه‌ای). نحوه انجام شیمی‌درمانی به نوع و مرحله سرطانی بستگی دارد که باید درمان شود.

پرتودرمانی

پرتودرمانی نوعی درمان سرطان است که در آن از اشعه – X پر انرژی یا از دیگر انواع تابش برای کشتن سلول‌های سرطانی، یا به منظور متوقف نمودن رشد آنها، استفاده می‌شود. دو نوع پرتودرمانی وجود دارد . در پرتودرمانی خارجی، از دستگاهی در بیرون بدن شخص بیمار برای فرستادن تابش به طرف سرطان استفاده می‌کنند. در پرتودرمانی داخلی، ماده‌ای رادیواکتیو که در داخل سوزن، دانه، سیم، یا کاتتر قراردارد را مستقیماً در داخل سرطان یا نزدیک به آن می‌گذارند. ممکن است از پرتودرمانی پیشگیرانه جمجمه هم استفاده شود، که در آن مغز را پرتودرمانی می‌کنند تا خطر گسترش سرطان به مغز کاهش یابد. نحوه انجام پرتودرمانی به نوع و مرحله سرطان بستگی دارد.

لیزردرمانی

لیزردرمانی نوعی درمان سرطان است که در آن از پرتو لیزری (پرتو باریکی از نور شدید) برای کشتن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود.

استنت گذاری آندوسکوپیک

آندوسکوپ ابزاری نازک و لوله‌ای شکل است که از آن برای نگاه کردن به بافت‌های داخل بدن استفاده می‌شود. آندوسکوپ دارای یک منبع نور و یک عدسی (برای دیدن) است و امکان دارد از آن برای قرار دادن استنت در ساختاری در بدن استفاده کنند تا آن ساختار باز بماند. از استنت گذاری آندوسکوپیک می‌توان برای باز کردن مجرای هوایی استفاده نمود که بافتی غیرطبیعی آن را مسدود کرده است.

در آزمایشات بالینی، انواع جدید درمان را تست می‌کنند.

شاید لازم باشد تست‌های پیگیری انجام شود.

امکان دارد برخی از تست‌ها‌یی تکرار شوند که برای تشخیص این سرطان یا برای پی بردن به مرحله آن انجام شده بود. بعضی از تست‌ها تکرار می‌شود تا مشخص شود درمان تا چه اندازه موفق عمل می‌کند. ممکن است بر اساس نتایج این تست‌ها درباره ادامه، تغییر، یا توقف درمان تصمیم‌گیری شود. گاهی اوقات این فرآیند را مرحله‌بندی دوباره می‌نامند.

پس از خاتمه یافتن درمان، برخی از تست‌ها همچنان هر از گاهی تکرار می‌شوند. از نتایج این تست‌ها مشخص می‌شود که آیا تغییری در وضعیت شخص بیمار صورت گرفته یا اینکه آیا سرطان برگشت (عود) کرده است. گاهی اوقات این تست‌ها را تست‌های پیگیری یا معاینات کامل پزشکی (چک آپ) می‌نامند.

سرطان سلول کوچک ریه با مرحله محدود

درمان سرطان سلول کوچک ریه با مرحله محدود ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • شیمی‌درمانی ترکیبی و پرتودرمانی قفسه سینه. در مورد بیمارانی که بدن آنها به درمان پاسخ کامل نشان می‌دهد، امکان دارد پس از این درمان‌ها از پرتودرمانی مغز استفاده نمایند.
  • شیمی‌درمانی ترکیبی در مورد بیمارانی که دچار مشکلات ریوی هستند یا بسیار بیمار می‌باشند. امکان دارد پس از این درمان، در مورد بیمارانی که بدن آنها به درمان پاسخ کامل نشان داده است، از پرتودرمانی مغز استفاده شود.
  • جراحی و به دنبال آن شیمی‌درمانی یا شیمی‌درمانی به اضافه پرتودرمانی قفسه سینه، و ممکن است به دنبال آن، در مورد بیمارانی که بدنشان به درمان پاسخ کامل نشان داده است، از پرتودرمانی مغز استفاده کنند.
  • آزمایشات بالینی مربوط به شیمی‌درمانی، جراحی، و پرتودرمانی‌های جدید.

برای اطلاع از آزمایشات بالینی در ایالات متحده که اینک بیماران مبتلا به سرطان سلول کوچک ریه مرحله محدود می‌توانند در آنها شرکت کنند، به فهرست آزمایشات بالینی سرطان NCI مراجعه نمایید. برای کسب نتایج مشخص‌تر، با استفاده از دیگر ویژگی‌های جست‌وجو، مانند محل انجام آزمایش، نوع درمان، یا نام دارو، جست‌وجوی خود را بهبود بخشید. اطلاعات عمومی درباره آزمایشات بالینی در سایت وب NCI در دسترس است.

سرطان سلول کوچک ریه مرحله گسترده

درمان سرطان سلول کوچک ریه مرحله گسترده امکان دارد شامل موارد زیر باشد:

  • شیمی‌درمانی ترکیبی، که به دنبال آن، در مورد بیمارانی که بدنشان به درمان پاسخ کامل داده است، ممکن است از پرتودرمانی مغز استفاده نمایند.
  • پرتودرمانی مغز، ستون فقرات، استخوان، یا دیگر قسمت‌های بدن که سرطان درآنها گسترش یافته است، به عنوان درمان تسکینی برای تخفیف دادن علائم و بهبود بخشیدن به کیفیت زندگی.

گزینه‌های درمان سرطان راجعه سلول کوچک ریه

درمان سرطان راجعه سلول کوچک ریه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • شیمی‌درمانی.
  • پرتودرمانی به‌عنوان درمان تسکینی برای تخفیف دادن علائم یا بهبود بخشیدن کیفیت زندگی.
  • لیزردرمانی، استنت‌گذاری برای باز نگهداشتن مجاری هوا، و یا پرتودرمانی داخلی به‌عنوان درمان تسکینی برای تخفیف دادن علائم و بهبود بخشیدن کیفیت زندگی.

  
  

سرطان کبد

 

 


سرطان کبد عبارت است از یک تومور بدخیم (سرطانی) که از بافت کبد منشأ می‌گیرد. سرطان‌های دیگر اعضای بدن از جمله معده، پانکراس، روده بزرگ، ریه، دهان و مثانه همگی می‌توانند به کبد منتقل شوند و نوعی سرطان ثانویه ایجاد کنند. سرطان کبد معمولاً در ارتباط با یک بیماری زمینه‌ای در کبد مثل سیروز کبدی رخ می‌دهد. این سرطان در هر دو جنس به وجود می‌آید، اما در مردان شایع‌تر است. 

 


سرطان کبد

عوامل افزایش دهنده خطر در سرطان کبد

سابقه ابتلا به هپاتیت

الکلی بودن

مصرف قرص‌های ضد بارداریاستفاده از استروییدهای آنابولیک توسط بعضی از ورزشکاران برای افزایش حجم عضلات

هموکروماتوز

اختلالات متابولیسمی

وجود سنگ صفراویمناطق خاص جغرافیایی: در کشورهایی چون آفریقا، چین، ژاپن و جنوب شرقی آسیا بسیار شایع می‌باشد.

 

تشخیص سرطان کبد

بررسی های تشخیصی عبارتند از: آزمایش خون از نظر کار کبد و آنتی ژن هپاتیت B ، سی تی اسکن کبد، سونوگرافی، عکسبرداری از شکم، آنژیوگرافی از رگ‌های کبد (عکسبرداری از رگ‌ها با تزریق ماده حاجب و تاباندن اشعه ایکس) و نمونه‌برداری از کبد.

 

علایم سرطان کبد

- وجود یک توده سفت در قسمت بالایی شکم در سمت راست

- کاهش وزن و بی‌اشتهایی بدون دلیل

- ندرتاً زردی چشم‌ها و پوست

- ناراحتی شکم که انگار ماهیچه آن دچار کشیدگی می شود.

- پایین افتادن قند خون (ضعف، تعریق، گرسنگی، لرزش و سردرد)

- تب خفیف (زیر 38 درجه سانتیگراد)

- وجود مایع در شکم؛ بزرگ شدن طحال

- مستعد خونریزی گوارشی و سایر قسمت های بدن

سیروز کبدی

- یرقان

- خواب آلودگی

 

علل سرطان کبد

- وجود سیروز کبدی

- ابتلابه هپاتیت B یا C- مصرف برخی قرص‌های هورمونی

- آرسنیک

- انگل شیستومیازیس (که در استان خوزستان شایع است)

- کرم‌های نواری و پهن

 

عوارض سرطان کبد

- نارسایی کبد

- گسترش سرطان به سایر اعضا، خصوصاً ریه‌ها، غدد فوق کلیوی و استخوان‌ها

- احتباس سدیم. موجب تحمع مایع در شکم و قسمت‌های پایینی بدن می‌شود.

- مرگ

بیماران سرطانی به ویژه کسانی که شیمی درمانی شده اند، از مصرف خودسرانه گیاهان دارویی و یا پیروی بی رویه از یک رژیم غذایی خاص باید پرهیز کنند

 

درمان سرطان کبد

این بیماری در حال حاضر لاعلاج است. تنها تعداد کمی از بیماران تا 5 سال پس از جراحی زنده می‌مانند. اما علایم را می‌توان تخفیف داد یا کنترل نمود.

1- در صورت امکان، جراحی برای برداشتن تومور. تنها 25 درصد از تومورهای کبد را می‌توان با موفقیت برداشت. پیوند کبد در تعدادی از بیماران موفقیت‌آمیز بوده است، اما عود سرطان شایع است.

2- روان درمانی یا مشاوره برای کنار آمدن با این بیماری لاعلاج

3- ممکن است نهایتاً لازم شود بیمار در یک مرکز نگهداری بستری و درمان وی در آنجا ادامه یابد.

 

داروهای سرطان کبد

- برای ناراحتی خفیف می‌توان از داروهایی مثل استامنیوفن استفاده نمود. در صورت نیاز، داروهای ضد درد قوی‌تری تجویز خواهند شد.

- داروهای ضد سرطان تا کنون نتایج خوبی نداده‌اند، اما می‌توان سرعت پیشرفت بیماری را با آنها کاهش داد.

 

حفظ سلامت کبد با مواد طبیعی

در ابتدا باید بگوییم که بیماران سرطانی به ویژه کسانی که تحت شیمی درمانی قرار گرفته‌اند، از مصرف خودسرانه گیاهان دارویی و یا پیروی بی رویه از یک رژیم غذایی خاص باید پرهیز کنند.

 

1- کنگر فرنگی محافظ قوی برای کبد می‌باشد و حاوی فلاونوئیدی موسوم به سیلی مارین است که در مقابله با سرطان کبد نقش مهمی دارد.

 

2- خربزه دافع اسید اوریک و سموم خون بوده و در درمان بسیاری از بیماری‌های تغذیه‌ای مزمن همچون نقرس،‌ روماتیسم مزمن و نارسایی کبد کاربرد دارد.

 

3- گیاه کاسنی بیماری‌های کبدی را برطرف و فعالیت قلب و کلیه را تقویت می‌کند. عرق کاسنی خنک است و گرمای کبد را رفع می‌کند. ریشه کاسنی، ضد یرقان است.

تمام قسمت‌های کاسنی مخصوصاً ریشه و برگ آن، محرک صفراست و به عمل هضم غذا کمک می‌کند و اثر آن در بهبود نارسایی‌های کبدی، قولنج‌های کبدی و ناراحتی‌های صفراوی بارز است.

 

4- گیاه زرشک، تقویت کننده قلب و کبد می‌باشد. زرشک صفرابر می‌باشد و به درمان زردی و یرقان کمک می‌کند.

 

5- عصاره بذر خار مریم که به نام سیلی مارین معروف است، کبد را در برابر انواع مسمومیت‌ها محافظت می‌کند. سیلی مارین به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در درمان هپاتیت ویروسی و التهابات مجرای صفرا موثر است.

 

6- افرادی که به بیماری هپاتیت C دچار هستند، می توانند با نوشیدن متعادل قهوه (نه زیاد) حرکت بیماری را کند کرده و از پیشرفت آن جلوگیری کنند. قهوه حاوی مقدار قابل توجهی از ترکیبات بیواکتیو (Bioactive) مخصوصاً پلی فنول ها است که در سلامتی بدن موثرند.

 

7- مصرف زردچوبه در پیشگیری از سرطان‌های روده بزرگ، پوست، معده، کبد، ریه، دئودنوم و پستان موثر است.

 

توصیه برای مبتلایان به سرطان کبد

تا حدی که توانتان اجازه می‌دهد فعال بمانید.

رژیم غذایی باید پرانرژی و کم پروتئین باشد.

عدم مصرف الکل و داروهای تخریب کننده کبد

واکسیناسیون علیه هپاتیت B انجام منظم آزمایشاتی جهت بررسی وجود این سرطان در افراد در معرض خطر (کسانی که سیروز کبدی یا هپاتیت مزمن فعال دارند)                           « اسکندر شهبازی گهروئی»


  
  

درباره سرطان کبد چه می دانید؟

 


سرطان کبد انواع مختلفی دارد که در رایج ترین شکل سرطان کبد، سلول های کبد به شکل غیر طبیعی رشد می کنند.


سرطان کبد

همه سرطان هایی که کبد را تحت تاثیر قرار می دهند، به عنوان سرطان کبد در نظر گرفته نمی شوند.

اگر سرطان در ناحیه دیگری از بدن شروع می شود، مثل روده بزرگ، ریه و یا پستان و سپس به کبد گسترش پیدا کند، سرطان متاستاتیک گفته می شود.

کبد یکی از پیچیده ترین اندام ها در بدن انسان است و بیش از 500 عملکرد مختلف را بر عهده دارد.

بعضی از مهم ترین کارهای کبد در بدن عبارتند از:

- هضم پروتئین ها و چربی ها

- حذف سموم از بدن

- کمک به لخته شدن خون

- آزاد کردن صفرا؛ صفرا مایعی است که موجب شکسته شدن چربی ها می شود و به هضم غذا در بدن کمک می کند.

سرطان کبد یک بیماری خطرناک است، زیرا می تواند هر یک از عملکردهای بالا را مختل کند و بدن را با مشکلات جدی روبرو کند.

سیروز باعث زخمی شدن کبد می شود و خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد

علایم سرطان کبد چیست؟

اکثر افراد در مراحل اولیه سرطان کبد، هیچ گونه علائمی ندارند. علائم و نشانه های سرطان کبد شامل موارد زیر است:

- تهوع و استفراغ

- کاهش وزن بدون دلیل

- کاهش اشتها

- درد بالای شکم

- ضعف عمومی و خستگی

- ورم شکم

- تغییر رنگ پوست

- زرد شدن چشم ها

- تغییر رنگ مدفوع به سفید

علت ایجاد سرطان کبد

در بسیاری از موارد، علت ایجاد سرطان کبد مشخص نیست، اما در برخی موارد، علت آن معلوم است؛ به عنوان مثال عفونت ویروسی هپاتیت می تواند منجر به سرطان کبد شود.

در سرطان کبد، DNA  سلول های کبدی جهش پیدا می کنند و با جهش یافتن سلول ها، تمام عملکردها و وظایف کبد تحت تاثیر قرار می گیرد. نتیجه این است که رشد سلول ها بی رویه و خارج از کنترل می شود و در نهایت به صورت یک تومور و توده از سلول های سرطانی در می آید.

به عبارت دیگر اگرچه علت دقیق سرطان کبد معلوم نیست، اما تصور می شود که به مشکلاتی مانند  آسیب کبد (سیروز) مربوط باشد.

سیروز کبدی می تواند توسط موارد زیر ایجاد شود:

- مصرف الکل

- هپاتیت  B

- هپاتیت C

همچنین دانشمندان بر این اعتقادند که چاقی ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.

 

سیروز کبد

 

عوامل خطر

عواملی که خطر ابتلا به سرطان اولیه کبد را افزایش می دهند عبارتند از:

 

- عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B و هپاتیت  C

 

- سیروز: این بیماری پیشرونده و برگشت ناپذیر باعث ایجاد بافت زخمی در کبد می شود و ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.

- برخی بیماری های کبدی ارثی: مانند هموکروماتوز و بیماری ویلسون

- بیماری دیابت

- بیماری کبد چرب غیر الکلی : تجمع چربی در کبد خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.

- تماس با افلاتوکسین : افلاتوکسین سم تولیدشده توسط کپک هایی است که بر روی محصولاتی مانند ذرت و بادام زمینی رشد می کنند.

- مصرف الکل : مصرف الکل باعث آسیب دائمی کبد شده و خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.

- چاقی : وزن اضافی بدن خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.

تشخیص سرطان کبد

آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص سرطان کبد عبارتند از:

- آزمایش خون : می تواند اختلال عملکرد کبد را نشان دهد.

- آزمایش های تصویربرداری : پزشک می تواند آزمون های تصویری مانند سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی (MRI) را تجویز کند.

- نمونه برداری از بافت کبد (بیوپسی) : یک نمونه از بافت کبد برداشته می شود و زیر میکروسکوپ بررسی می شود. بیوپسی از کبد با خطر خونریزی، کبودی و عفونت همراه می باشد. بنابراین توصیه می شود که این کار توسط پزشک حاذق و باتجربه انجام بگیرد.

سرطان کبد چگونه درمان می شود؟

درمان سرطان کبد بستگی به مرحله پیشرفت بیماری دارد. اگر زود تشخیص داده شود، احتمال موفقیت درمان بالا می رود .

راه های درمان شامل موارد زیر می باشد:

- جراحی برای برداشتن بخش سرطانی کبد

- جراحی پیوند کبد

- فریز کردن سلول های سرطانی

- گرما دادن سلول های سرطانی

- تزریق الکل به داخل تومور سرطانی

- تزریق داروهای شیمی درمانی به داخل کبد

- رادیوتراپی یا پرتودرمانی

- دارودرمانی

در حال حاضر از هر 10 بیمار مبتلا به سرطان کبد، تنها یک نفر در مراحل اولیه تشخیص داده می شود.

پیشگیری از سرطان کبد

1- کاهش خطر ابتلا به سیروز کبدی

سیروز باعث زخمی شدن کبد می شود و خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.

شما می توانید خطر ابتلا به سیروز را با رعایت موارد زیر کاهش دهید:

- عدم مصرف الکل

- حفظ تناسب اندام و وزن سالم بدن

- پیروی از یک برنامه غذایی سالم

- انجام ورزش در بیشتر روزهای هفته

- هنگام استفاده از مواد شیمیایی مثل مواد تمیزکننده در خانه یا محل کار احتیاط لازم را رعایت کنید و دستورالعمل های مربوط به مواد شیمیایی را رعایت کنید.

2- تزریق واکسن هپاتیت  B

3- انجام اقدامات لازم برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت  C

4- درباره تست های غربالگری (تشخیصی) سرطان کبد از پزشک سوال کنید.

«اسکندر شهبازی گهروئی»

 


  
  

پرتودرمانی چه اثراتی دارد؟

 


پرتو درمانی یا رادیوتراپی یک شیوه درمانی است که از اشعه های پر انرژی مانند اشعه ایکس، اشعه گاما، پرتوهای الکترون یا پروتون، برای کشتن و یا صدمه زدن به سلول های سرطانی و جلوگیری از رشد و تکثیر آنها استفاده می شود.


رادیوتراپی در کوکان

تقریبا نیمی از افراد مبتلا به سرطان، پرتودرمانی را به عنوان بخشی از برنامه درمانی خود تجربه کرده اند. شیمی درمانی و پرتودرمانی از رایج ترین روش های درمان سرطان محسوب می شوند.

 

همچنین از پرتودرمانی برای درمان بیماری های خوش خیم و برخی بیماری های تیروئید و یا برخی از بیماری های خونی استفاده می شود.

 

اهداف از انجام پرتودرمانی چه می باشد؟

1- درمان: پرتو درمانی با هدف درمان سرطان، به تنهایی و یا همراه با روش های درمانی دیگر مانند عمل جراحی و یا شیمی درمانی استفاده می شود.

 

2- کنترل: پرتو درمانی ممکن است برای کنترل سرطان و یا کوچک تر کردن تومور و یا توقف انتشار آن به مناطق دیگر بدن (متاستاز) مورد استفاده قرار بگیرد.

 

3- کمک به درمان های دیگر: پرتو درمانی قبل از روش های درمانی دیگر(neoadjuvant)  و یا بعد از ان (adjuvant) ، مانند جراحی و یا شیمی درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این کار، تاثیر بهتر راهکارهای درمانی می باشد.

 

4- تسکین علائم: پرتو درمانی اغلب می تواند منجر به از بین رفتن علائم سرطان، مانند درد یا خونریزی در بیمار شود و به او کمک می کند تا هر چه زودتر احساس بهبودی کند.

 

تذکر : در برخی از انواع سرطان ها، پزشک تشخیص می دهد تا قبل از جراحی، برای فرد پرتودرمانی صورت بگیرد تا در اثر تابش اشعه به تومور، مقداری از حجم و اندازه آن کاسته شود و طی عمل جراحی راحت تر بتوان تومور را برداشت.

 

پرتودرمانی چگونه انجام می شود ؟

معمولا پرتودرمانی به دو روش انجام می گیرد :

1- پرتو درمانی خارجی (خارج از بدن) : در این روش از دستگاه شتاب دهنده خطی استفاده می کنند تا پرتوهای با انرژی بالا را بر روی تومور متمرکز کنند. این روش پرتودرمانی بدون درد می باشد. این روش باید طی چند روز انجام بگیرد تا تاثیر خود را اعمال کند .

2- پرتودرمانی داخلی (داخل بدن): در این روش، قطعه ای کوچک از مواد رادیواکتیو به طور موقت در نزدیکی سلول های سرطانی قرار داده می شود و یا مایع رادیواکتیو به فرد داده می شود تا آن را ببلعد و یا به بدن او تزریق می شود. این روش پرتودرمانی نیز معمولا بدون درد است، اما چون مقداری تهاجمی می باشد، ممکن است سبب ایجاد ناراحتی فرد شود.

 

تذکر: نوع پرتودرمانی و طول دوره درمان، به شرایط بیمار و نوع سرطان و چگونگی پیشرفت و محل تومور در بدن بستگی دارد. در مورد بعضی تومورها، پرتودهی به نواحی غیرسرطانی برای جلوگیری از رشد مجدد سلول های سرطانی صورت می گیرد.

راهکارهای درمانی مورد استفاده در درمان انواع سرطان ها معمولا شامل پرتودرمانی، شیمی درمانی و جراحی می باشد که به عوامل متعددی از جمله پروسه درمانی، نوع و اندازه تومور و محل آن در بدن بستگی دارد

 

پرتودرمانی چگونه کار می کند؟

پرتوهایی که در پرتودرمانی مورد استفاده قرار می گیرند، انرژی بالایی دارند به طوری که می توانند DNA  سلول های سرطانی را تخریب کنند و منجر به مرگ و نابودی آنها شوند. این تاثیر دائمی می باشد.

 

عوارض پرتودرمانی کدامند؟

علاوه بر تخریب DNA  سلول های سرطانی، سلول های سالم نیز برای مدتی از بین می روند، اما دوباره تجدید می شوند.

 

از شایع ترین عوارض این روش درمانی می توان به درد، خستگی، ریزش مو، عفونت ها، بی اشتهایی، تهوع و عوارض پوستی اشاره کرد که معمولا چند هفته پس از پرتودرمانی ادامه دارند و خوشبختانه پس از طی این مدت برطرف می شوند.

 

در موارد بسیار نادر، عوارض پرتودرمانی طولانی مدت می باشد، مثلا در برخی از انواع سرطان ها، تاثیرات سوئی که بر ناحیه لگن می گذارد، می تواند عوارض جدی مانند نازایی را در فرد ایجاد کند.

 

با وجود عوارض جانبی پرتودرمانی، به علت کیفیت بالای این روش درمانی در درمان انواع سرطان ها، هنوز هم این روش از راهکارهای درمانی موثر در درمان سرطان ها محسوب می شود و تقریبا از هر 10 مورد بیمار سرطانی ، 4 نفر آنها تحت پرتودرمانی قرار می گیرند.

 

راهکارهای درمانی مورد استفاده در درمان انواع سرطان ها معمولا شامل پرتودرمانی، شیمی درمانی و جراحی می باشد که به عوامل متعددی از جمله پروسه درمانی، نوع و اندازه تومور و محل آن در بدن بستگی دارد.

 

به افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به انواع سرطان ها را دارند، توصیه می شود که حتما تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرند و آزمایش های غربالگری را هر چند وقت یک بار انجام دهند و با علایم اولیه سرطان ها آشنا باشند تا به محض مشاهده کوچک ترین علامت مشکوک، به پزشک متخصص مراجعه کنند و در صورت تشخیص به موقع، اقدامات لازم درمانی انجام بگیرد.

همان طور که می دانید تشخیص زودهنگام سرطان، گامی موثر در درمان آن می باشد.

 

فردی که پرتودرمانی انجام می دهد، با چه افراد متخصصی در این زمینه برخورد دارد؟

- متخصص سرطان شناس (انکولوژیست) : متخصصی که طول دوره درمان و میزان اشعه های وارده را برای بیمار تجویز می کند و موظف است که عوارض جانبی موقتی و دائمی آن را برای بیمار توضیح دهد.

 

- رادیولوژیست : فردی که روش پرتودرمانی تجویز شده توسط متخصص سرطان شناس را برای بیمار اجرا می کند.

 

- فیزیک دان پرتو : فردی که میزان اشعه و کمیت و کیفیت آن را بررسی می کند و اطمینان می دهد که این روش درمانی مورد تایید می باشد. همچنین کنترل دستگاه برای انتقال مقدار صحیح پرتو به محل تومور در بدن را انجام می دهد.

 

- متخصص تغذیه : برنامه غذای متناسب با شرایط بیمار را تنظیم می کند تا هر چه سریع تر دوره درمان طی شود و بهبودی برای فرد حاصل شود.

 

- مددکار اجتماعی، روانشناس، متخصص فیزیوتراپی و کار درمانی : بیمار را در ارائه خدمات پشتیبانی به او راهنمایی می کنند.

 

- دوزیمتریست : شخصی که دوز کامل و دقیق پرتو را مشخص می کند. «اسکندر شهبازی گهروئی»


  
  

 وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه بر اساس تحقیقات صورت گرفته معلمان بالاترین گروه مرجع را در جامعه تشکیل می دهند افزود: نقش کلیدی معلم می تواند نوید بخش اثرگذاری هر چه بیشتر این قشر در آینده جامعه ما باشد.
فانی در پاسخ به سؤالی در خصوص مطالبات معلمان با بیان اینکه در مجموع این مطالبات دو قسم است گفت: در قسمت اول به موجب قوانین موجود یک سری طلبها و مطالباتی از آموزش و پرورش دارند که برخی از انها پرداخت نشده است مانند حق التدریس دی ، بهمن و اسفند سال گذشته.
وی افزود: در قسمت دوم مطالبات مقایسه دیگری است که فرهنگیان با سایر کارکنان دولت در بعضی از وزارتخانه ها و نهادها انجام می دهند که احساس تبعیض در دریافتیهایشان می کنند.
وزیر آموزش و پرورش گفت: درباره قسمت اول مطالبات معلمان اقدامات خوبی انجام داده ایم و تا آخر هفته معلم باوجود مشکلات مالی، بخش عمده مطالبات نوع اول پرداخت می شود.
فانی افزود: در خصوص قسمت دوم مطالبات معلمان باید بگویم این تبعیضها بحثی نیست که در یکی دو سال اخیر اتفاق افتاده باشد و شاید قدمت 70 ساله دارد و تلاش دولت یازدهم در این جهت است که به تدریج این تبعیضها کم شود.
وی گفت: همکاران ما هم انتظار ندارند که در مدت کوتاه همه این تبعیضها برداشته شود اما در دولت گامهایی برداشته ایم.
فانی در پاسخ به اینکه چرا معوقات حق التدریسیها پرداخت نشده است؟ افزود: جلسه ای را با سازمان مدیریت داشتیم و مقرر شد مطالبات حق التدریسهای دی ، بهمن و اسفند پرداخت شود و در این باره تخصیص اعتبار صورت گرفته و فردا یکشنبه قرار است به استانها ابلاغ شود.
وزیر آموزش و پرورش مشکلات اعتباری را علت اصلی پرداخت نشدن حق التدریس معلمان برشمرد و گفت: در سال 93 زمانی که حقوق بهمن را پرداخت کردیم صد درصد اعتبارات آموزش و پرور ش اختصاص یافت و برای اسفند اعتباری نداشتیم و با تلاشی که انجام شد توانستیم حقوق اسفند را نیز پرداخت کنیم و از بخشی از مطالبات جا ماندیم.
فانی افزود: حق الزحمه نظارت بر امتحانات و بخشی از پاداش پایان خدمت و چند مورد دیگر از مطالبات معلمان تا پایان هفته معلم پرداخت می شود.
وی درخصوص نظام هماهنگ پرداخت گفت: این نظام در قالب قانون مدیریت خدمات کشوری انجام می شود و برای همه کارکنان دولت متناسب با این قانون باید احکام صادر شود و پرداختها صورت گیرد.
فانی افزود: در بعضی دستگاهها، پرداختهایی در فیشهای حقوقی داریم که در آموزش و پرورش نداریم و ما پیگیری کردیم تا بخشی از این پرداختها صورت گیرد که این امر در حال پیگیری و انجام است.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در دولت یازدهم تاکنون دو سال بودجه ریزی صورت گرفته است گفت: در سال 93 اعتبار دولت برای آموزش و پرورش نسبت به سال 92 بیست و شش درصد رشد نشان می دهد در حالیکه کل بودجه دولت 11 درصد رشد داشته است.
رشد بیش از 23 درصدی اعتبارات آموزش و پرورش
فانی همچنین افزود: در سال 94 نسبت به سال 93 اعتبارات آموزش و پرورش بیش از 23 درصد رشد داشت در حالیکه کل رشد بودجه دولت یازده و نیم درصد بوده است.
وی گفت: این رشد بودجه ای آموزش و پرورش نشان ازتوجه دولت به این وزارتخانه است اما باز هم با توجه به حجم نیازهای آموزش و پرورش کفایت نمی کند و تلاشهایی در حال انجام است از جمله رتبه بندی معلمان.
وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش که چرا ضریب شغلی در دو سال اخیر برای معلمان اجرا نشده است گفت: با صرفه جویی هایی که در سایر هزینه ها در سال 93 انجام دادیم موفق شدیم این ضریب را برای 330 هزار همکار دوره ابتدایی اعمال کنیم و از ابتدای سال 94 نیز برای سایر همکاران این ضریب را به صورت یکسال اعمال کردیم.
علی اصغر فانی افزود: در گامهای بعدی به سمت اعمال قانون خدمات کشوری می رویم زیرا با توجه به اعتباراتمان باید طوری برنامه ریزی کنیم که با کسری اعتبار مواجه نشویم.
فانی در پاسخ به این پرسش که چه زمانی نظام هماهنگ را بطور کامل اجرا می کنیدگفت: با بند 5 ماده 68 قانون خدمات کشوری فاصله زیادی نداریم.
وزیر آموزش و پرورش افزود: پارسال با ساماندهی نیروی انسانی، در اعتبارات صرفه جویی کردیم و از محل آن برای همکاران دوره ابتدایی و امسال هم برای دوره های راهنمایی و متوسطه اعمال می کنیم.
وی درباره صندوق ذخیره فرهنگیان نیز گفت: این صندوق برای معلمان عضو صندوق، سرمایه گذاری می کند.
فانی ادامه داد: این صندوق در یک سال اخیر بیش از 1100 میلیارد تومان برای فرهنگیان سود داشته که به حساب فرهنگیان منظور شده است و این سرمایه برای آنها باقی خواهد ماند.
وی گفت: هر سال سرمایه فرهنگیان را در این صندوق اعلام می کنیم و هر کدام از فرهنگیان که بخواهند می توانند سرمایه خود را از این صندوق خارج و دریافت کنند و اگر هم بخواهند سرمایه آنها برای سرمایه گذاریهای بعدی باقی می ماند.
فانی با اشاره به اینکه کسانی که بازنشسته می شوند می توانند کل سرمایه خود را از این صندوق دریافت کنند افزود: برای نخستین بار عده ای از بازنشستگان دوباره عضو این صندوق شدند زیرا احساس کردند این صندوق برای آنها سوددهی دارد و عده ای از همکاران فرهنگی نیز اصل سرمایه خود و سود آنرا از این صندوق دریافت کردند.
وزیر آموزش و پرورش درباره بیمه طلایی فرهنگیان نیز گفت: هر هزینه ای که برای بیمه فرهنگیان پرداخت می شود نیمی از آنرا همکار فرهنگی و نیمی را دولت پرداخت می کند.
فانی افزود: تا کنون یک نوع بیمه داشتیم اما پیشنهاد ما این است که 4 بسته بیمه ای را ارائه کنیم تا همکار فرهنگی هر کدام را خواست انتخاب کند.
وی ادامه داد: تنوع این چهار بسته، همکاران را به ایده آل هایشان نزدیک می کند زیرا آنها می توانند بر اساس نیاز خود یکی از این بسته ها را انتخاب کنند.
فانی گفت: با شرکتهای بیمه گذار در این زمینه در حال مذاکره هستیم و تا آخر اردیبهشت، این چهار بسته، نهایی و ابلاغ می شود.
وی افزود: با توجه به تجربیات، سقفهای بیمه ای در این چهار بسته بگونه ای انتخاب شده است که با توجه به واقعیتها باشد و اجحافی به کسی نشود.
وزیر آموزش و پرورش در بخش دیگری از سخنان خود درباره طرح رتبه بندی معلمان گفت: اقدام خوبی که دولت در سال 93 انجام داد تصویب رتبه بندی معلمان در آخرین جلسه هیئت دولت یعنی در 27 اسفند 93 بود که در قالب قانون مدیریت خدمات کشوری به تصویب رسید و در امسال اجرایی می شود.
فانی افزود: بسیاری از انتقاداتی که نسبت به طرح رتبه بندی معلمان می شود متأثر از کتابچه ای است که در این زمینه در دولت قبل منتشر شد.
وی تأکید کرد: رتبه بندی کنونی هیچ ارتباطی به این کتابچه ندارد بلکه شاخصهای کنونی رتبه بندی معلمان باید منبعث از وظیفه معلمی در آموزش و پرورش باشد نه وظیفه استادان دانشگاه مانند داشتن مقاله ISI.
فانی با بیان اینکه رتبه بندی معلمان را بر اساس وظایف معلمی و شایستگیهای آنان در نظر می گیریم گفت: به همه فرهنگیان، معلمان و دست اندرکاران تعلیم و تربیت فراخوان دادیم تا شاخصهای مورد نظر خود در زمینه رتبه بندی را ارائه کنند که تاکنون بیش از یازده هزار نفر شاخصهایی را پیشنهاد دادند که در اختیار کارگروه مربوط قرار گرفت و امیدواریم تا اواسط خرداد این شاخصها را جمع بندی کنیم و در سازمان مدیریت به تصویب برسانیم.
وی افزود: لازمه رتبه بندی، تأیید صلاحیت های حرفه ای و لازمه تأیید این صلاحیتها ، تدوین شاخصهاست که اکنون در مرحله تدوین این شاخصها هستیم.
مجری پرسید: افزایش حقوق و دستمزد معلمان در رتبه بندی برای آموزش و پرورش بار مالی دارد در حالیکه عنوان می شود این موضوع در بودجه سال 94 دیده نشده است، چگونه اعتبار لازم را فراهم می کنید؟
وزیر آموزش و پرورش پاسخ داد: در بودجه 94 دیده نشده است اما هیئت دولت در 27 اسفند سال 93 مبلغ 1350 میلیارد تومان اعتبار برای اجرایی شدن طرح رتبه بندی معلمان در سال 94 در نظر گرفت که این رقم از طریق کسر تخصیصهای دیگر دستگاهها تأمین خواهد شد.
فانی افزود: اعتبار پیش بینی شده برای آموزش و پرورش در لایحه بودجه سال 94، بیست و چهار هزار میلیارد تومان بود که مجلس شورای اسلامی حدود پنج هزار میلیارد تومان به این رقم اضافه کرد.
وی ادامه داد: هیئت دولت نیز در آخرین جلسه خود در سال 93 مصوب کرد 1350 میلیارد تومان به آموزش و پرورش در سال 94 اختصاص داده شود.
وزیر آموزش و پرورش افزود: در مجموع اعتبارات بالقوه آموزش و پرورش در سال 94 بیش از سی هزار میلیارد تومان است که این رقم در مقایسه با پارسال 50 درصد افزایش نشان می دهد.
وزیر آموزش و پرورش در ادامه از برگزاری آزمون جذب معلم در تابستان امسال خبر داد و گفت: فرزندان فرهنگیان و معلمان پیش دبستانی با توجه به رشته های مورد نیاز در اولویت قرار دارند.
علی اصغر فانی اظهار داشت: آرزو می کنم روزی فرا برسد که برای همیشه مشکلات فرهنگیان حل شود اما باید تصدیق کنیم که امکانات کشور محدود است.
وی گفت: بودجه آموزش و پرورش از 21 هزار میلیارد تومان به 30 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده که از رشد 47 تا 48 درصدی برخوردار است و این نشان از عنایت دولت به آموزش و پرورش است هر چند باید بیشتر شود.
فانی در پاسخ به این سؤال که آیا رتبه بندی معلمان از اول مهر 94 اجرایی می شود افزود: بله؛ به مجرد تصویب شاخصها، نظام رتبه بندی تصویب و بعد به بررسی پرونده همکارانمان خواهیم پرداخت که دو سه ماهی طول می کشد و بعد از آن نظام رتبه بندی اجرایی خواهد شد.
وی در خصوص معلمانی که تا پیش از اول مهر 94 بازنشسته می شوند گفت: مصوبه دولت از اول مهر 94 است و در حال بررسی موضوع آنهایی هستیم که قبل از آن بازنشسته می شوند تا مشکل این بخش هم حل شود.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در مجموع ما با کمبود نیروی انسانی مواجه نیستیم اما این نیروی انسانی خوب توزیع نشده است افزود: آموزش و پرورش باید برنامه ریزی میان مدت برای ایجاد توازن در نیروی انسانی خود ایجاد کند که سه عامل جنسیت ، رشته تخصصی و جایگاه جغرافیایی در این برنامه ریزی مؤثر است.
فانی گفت: بعنوان مثال 81 درصد معلمان در شهر تهران خانمها و 11 درصد آقایان هستند در حالیکه 51 درصد دانش آموزان این شهر پسران و 49 درصد دختران هستند.
وی افزود: ساماندهی نیروی انسانی را از سال گذشته شروع کردیم که بر اساس آن تورم و کمبود نیروی انسانی با توجه به سه عامل یاد شده تا 5 سال دیگر ساماندهی می شود.
فانی گفت: در حال حاضر نیروهایی را که بازنشسته می شوند یا پذیرش دانشگاه فرهنگیان داریم، در جاهایی استخدام می کنیم که نیاز داریم و این مشکل نقل و انتقالات را نیز کاهش می دهد.
وی بیشترین مشکل کمبود نیروی انسانی را دوره ابتدایی بویژه ششم ابتدایی برشمرد و افزود: علت آن است که سه سال پیش خیلی عجولانه پایه ششم اضافه شد در حالیکه در همان سال 48 هزار نیروی انسانی برای این پایه نیاز بود که آماده نشده بود و از دوره های دیگر و از رشته های غیرتخصصی استفاده شد و این موضوع در گزارشهای مختلف نیز آمده است.
وزیر آموزش و پرورش در خصوص برگزاری آزمون استخدامی گفت: طبق اساسنامه دانشگاه فرهنگیان، دو روش برای تأمین نیروی انسانی آموزش و پرورش پیش بینی شده که یکی از آنها کنکور سراسری است.
فانی افزود: بر اساس ماده 28 اساسنامه دانشگاه فرهنگیان ما می توانیم از بین لیسانسیه ها و فوق لیسانسیه ها از طریق آزمون پذیرش و گزینش داشته باشیم و پس از یک سال دوره در دانشگاه فرهنگیان آنها را به استخدام درآوریم.
وی با بیان اینکه اولین بار می خواهیم ماده 28 را اجرا کنیم گفت: یک هفته ای است که کتباً از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مجوز برگزاری آزمون را دریافت کرده ایم و باید هماهنگیها با سازمان سنجش انجام شود که به احتمال زیاد در تابستان امسال این آزمون برگزار می شود.
حق التدریسیها باید در آزمون شرکت کنند
فانی درباره نحوه استخدام نیروهای حق التدریسی نیز اظهار داشت: حق التدریسیها هم باید در این آزمون شرکت کنند.
وزیر آموزش و پرورش در ادامه به موضوع دانشگاه فرهنگیان پرداخت و با توجه به دو رسالت اصلی این دانشگاه یعنی تربیت معلم و بهسازی نیروی انسانی گفت: ما در حال حاضر یک میلیون همکار فرهنگی داریم که با توجه به تحولاتی که در کتابهای درسی ایجاد می شود نیازمند به روز رسانی اطلاعاتشان هستند که این مهم بر عهده دانشگاه فرهنگیان است.
فانی با بیان اینکه ما بر اساس نیاز دانشگاه فرهنگیان پذیرش می کنیم افزود: در سال اول این دانشگاه 25 هزار نفر و در سال دوم 17 هزار نفر و در سال سوم 12 هزار نفر پذیرش داشتیم.
وی در خصوص اینکه چرا هنوز پس از گذشت 16 و نیم ماه دانشگاه فرهنگیان با سرپرست اداره می شود؟ گفت: منتظریم در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گیرد.
فانی افزود: چند ماه است که موضوع بررسی صلاحیت ها در دستور کار قرار نگرفته و امیداریم در اولین فرصت بررسی صلاحیت برخی رؤسای دانشگاهها بویژه دانشگاه فرهنگیان به جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی بیاید.
فانی در خصوص نقشه راه اجرای سند تحول راهبردی آموزش و پرورش و اینکه چرا هنوز اجرایی نشده است گفت: در 17 اردیبهشت 93 در دیدار معلمان نمونه سراسر کشور با مقام معظم رهبری، ایشان یکی از مطالباتشان را تدوین نقشه راه اجرای سند تحول برشمردند که این نقشه آماده شده است.
وی افزود: ما در عین حال که در سال 93 بدنبال تدوین نقشه راه بودیم از 131 راهکار سند تحول به 40 راهکارش ورود پیدا کردیم.
فانی گفت: بعضی از راهکارها نیاز به پیش نیاز نداشت به همین خاطر ما 40 راهکار را در قالب 99 برنامه اجرای سند تحول در سال 93 آغاز کردیم.
وی افزود: در جلسه فوق العاده ای که به زودی شورای عالی آموزش و پرورش برگزار می کند نقشه راه اجرای سند تحول راهبردی این وزارتخانه را تصویب می کنیم و این امر حتماً تا پیش از سال تحصیلی جدید خواهد بود.
وزیر آموزش و پرورش در ادامه گفت: در سال گذشته 25 هزار نفر همکار فرهنگی ما بازنشسته شدند و 180 هزار دانش آموز نیز به دانش آموزان اضافه شد که این تعداد، حدود 15 هزار نیروی انسانی نیاز داشت و با توجه به 25 هزار بازنشسته ما کسری 40 هزار نفری داشتیم.
فانی با بیان اینکه اولین سری فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان مهر 95 وارد بدنه آموزش و پرورش می شوند افزود: ما در مواجهه با کمبود نیروی انسانی دو کار انجام دادیم یکی‌ افزایش بهره وری و ساماندهی نیروی انسانی با جابجایی نیروهای موجود و دیگری بسته حمایتی بود.
وی گفت: ما سال 93 حدود 40 هزار صندلی خالی مدارس غیردولتی را در اختیار گرفتیم و دانش آموزان را با هزینه دولت به این مدارس فرستادیم.
وزیر آموزش و پرورش افزود: در بعضی از رسانه ها حرفهایی زدند که واقعیت نداشت چرا که یک نفر از این 40 هزار دانش آموز، یک ریال پرداختی نداشتند و این میزان هزینه، یک سوم هزینه ای بود که برای دانش آموزان در مدارس دولتی داریم.
فانی از استمرار این سیاست در سال 94 خبر داد و گفت: بهترین عامل انتقال دانش آموز به مدارس غیردولتی نیز محل سکونت دانش آموزان بوده است.
برخورد با تخلفات مدارس غیرانتفاعی تا لغو مجوز
وی کار دوم انجام شده در سال 93 را به مشارکت گذاشتن فضای آموزشی برشمرد و افزود: حدود هزار مدرسه دولتی را با مؤسسات غیردولتی به مشارکت گذاشتیم که این مؤسسات باید معلم و مدیر مدرسه را تأمین کنند و از این طریق 140 هزار دانش آموز را به این مدارس فرستادیم.
وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش که نحوه نظارت این وزارتخانه بر دریافت شهریه از سوی مدارس غیر انتفاعی چگونه است؟ گفت:در هر استان شورای نظارت بر مدارس غیر دولتی داریم و وزارت آموزش و پرورش شورای مرکزی نظارت هم دارد که بر عملکرد مدارس غیر دولتی نظارت می کند.
علی اصغر فانی افزود: تخلفات موسسات و دست اندرکاران مدارس غیرانتفاعی بررسی و متناسب با تخلفات با آنها برخورد می شود و حتی تا لغو مجوز آنان نیز پیش می رود.
وی درباره اقدامات پرورشی هم گفت: معاونت پرورش در این باره فعالیت های گوناگونی دارد از جمله اینکه دفتری به عنوان دفتر فعالیت های فرهنگی و هنری داریم که فعالیت های مختلفی از جمله مسابقات فرهنگی را برگزار می کند.
فانی افزود: دفتر دیگری هم در زمینه عترت، قرآن و نماز فعالیت می کند و سازمان دانش آموزی هم فعالیت های مربوط به شوراهای آموزشی و مجلس دانش آموزی و پرسش مهر رئیس جمهور از دانش آموزان را پیگیری می کند.
وی گفت: دفتر مشاوره هم موضوع مشاوره های دانش آموزی را پیگیری می کند.
وزیر آموزش و پرورش افزود: اعتباراتی را که وزارت آموزش و پرورش در معاونت پرورشی در سال 93 هزینه کرد بیش از ده برابر اعتباراتی است که در سال 92 در همین زمینه هزینه شد.
فانی ادامه داد: این موضوع نشان می دهد دولت به حوزه پرورشی توجه خاصی دارد.
وی گفت: در سال 93 حدود 600 هزار دانش آموز به اردوهای راهیان نور اعزام شدند که این رقم در مقایسه با سال پیش از آن دو برابر بود.
فانی با بیان اینکه اردوهای راهیان نور در سال 93 بدون حادثه بود افزود: دانش آموزان در هزینه اردوهای راهیان نور با علاقه مشارکت کردند.


 5 هزار نیرو به زودی در آموزش و پرورش استخدام می شود

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما وزیر آموزش و پرورش در شهرستان اقلید با اشاره به ضرورت ساماندهی نیروی انسانی در آموزش و پرورش گفت : از طریق ماده ی 28 اساس نامه دانشگاه فرهنگیان ،مجوز استخدام 5 هزار نیروی انسانی بالای لیسانس با الویت دهی به فرزندان فرهنگیان و مربیان پیش دبستانی صادر شده و به زودی ابلاغ می شود.
وی افزود : با توجه به رشته ها و نیاز در مناطق مختلف ،پذیرش نیرو با رویکرد استخدام بومی انجام خواهد شد.
دکتر فانی گفت : در اجرای این طرح پذیرفته شدگان یک سال باید در دانشگاه فرهنگیان درس های مربوطه را آموزش دیده و در پایان گواهینامه ای مبنی بر صلاحیت استخدام در آموزش و پرورش از دانشگاه فرهنگیان دریافت می کنند .
وزیر آموزش و پرورش کشور این قول را نیز به پذیر فته شدگان در این آزمون داد که بلافاصله پس از دریافت گواهینامه استخدام شوند.
وی با اشاره به افزایش حقوق 14 درصدی و افزایش ضریب فوق العاده شغل نیز گفت :رفع تبعیض دریافتی معلمان با سایر کارکنان دولت یکی از دغدغه های دولت است و دولت همه تلاش خود را در راستای تحقق آن انجام می دهد .


 


  
  
فرزندان حاصل از چنین ازدواجی بیشترین لطمه را متحمل می‌شود، چراکه چنین ازدواجی ثبت نمی‌شود و سرنوشت آنان پس از تولد مشخص نیست. بارداری‌های ناخواسته و عوارض بهداشتی ناشی از سقط جنین غیرقانونی از تبعات دیگر ازدواج سپبد است.

همه ما با عبارت‌های «ازدواج دائم» و «ازدواج موقت» آشنا و کم و بیش از احکام شرعی آن‌ها اطلاع داریم، اما کمتر پدیده «ازدواج سپید» به گوشمان خورده است. این پیوند بر خلاف ازدواج دائم و موقت نه در شرع و نه در عرف ما ایرانیان جایی ندارد،تعریف ازدواج سفید: رابطه دختر و پسر بدون برگزاری مراسم عقد و به خاطر منافع اقتصادی و عاطفی و زندگی زیر یک سقف.

به گزارش ایسنا، دکتر امیدعلی احمدی - جامعه‌شناس- درباره تعریف «ازدواج سفید» می‌گوید: در این ازدواج که در غرب رایج است و به معنای «هم‌باشی» نیز شناخته می‌شود ، پیوندی به مدت زمان نامعلوم بین دو فرد برقرار می‌شود که فاقد مشروعیت اجتماعی و حقوقی است.

مهدی بیاتی روانشناس و استاد دانشگاه نیز ازرابطه‌ ایجاد شده در «ازدواج سپید» انتقاد کرده و معتقد است: ازدواج واژه مقدسی است، بنابراین زندگی دختر و پسر زیر یک سقف را بدون عقد شرعی نمی‌توان ازدواج نامید؛ بلکه چنین رابطه‌ای با اهدافی مانند برآوردن نیازهای جنسی و روانی برقرار می شود و اگرچه ممکن است از زاویه‌ای برای مرد مثبت باشد، ولی اثر ویران‌کننده‌ای بر زن می‌گذارد، چراکه زنان دارای زیبایی‌های خدادادی هستند که باید آن را در جای خود هزینه کنند. زمانی که شادابی و نشاط زن به مرور زمان کاهش یابد، ممکن است علاقه مرد به ادامه زندگی با او کم شود و او به زن دیگری گرایش پیدا کند.

علل گرایش به ازدواج سفید

علی اصغر نژادفرید- روانشناس- دلیل اصلی ظهور پدیده ازدواج سپید را نبود مسئولیت‌پذیری حداقل در یک طرف از رابطه می‌داند و می‌گوید: نبود مسئولیت‌پذیری، ریسک‌ فاکتوری اساسی برای زندگی محسوب می‌شود؛ چرا که در چنین روابطی افراد مسئولیت عملکرد خود را برعهده نمی‌گیرند.

بیاتی نیز با تاکید بر ضرورت مسئولیت‌پذیری زن و مرد در یک رابطه می‌گوید: چنین عاملی می‌تواند در تداوم زندگی مشترک تاثیر بسیار زیادی داشته باشد این در حالیست که اکنون فضای ازدواج مناسب نیست و افراد به علت مشکلاتی مانند مسائل اقتصادی تمایل به ازدواج و رفتن زیر یک سقف را ندارند.

تبعات ازدواج سفید

دکتر علی‌اصغر نژادفرید- روانشناس- می‌گوید: فرزندان حاصل از چنین ازدواجی بیشترین لطمه را متحمل می‌شود، چراکه چنین ازدواجی ثبت نمی‌شود و سرنوشت آنان پس از تولد مشخص نیست. بارداری‌های ناخواسته و عوارض بهداشتی ناشی از سقط جنین غیرقانونی از تبعات دیگر ازدواج سپبد است.

بیاتی هم معتقد است: چنین رابطه‌ای موجب کاهش فرزندآوری می‌شود، علاوه بر آن سطح زندگی افراد تغییر می‌کند و خلاء روانی برای دختر را در پی دارد و ممکن است حتی شانس مادر شدن او را کاهش دهد و حتی به آسیب‌هایی مانند اعتیاد سوق پیدا کنند، این در حالیست که مردان در صورت ترک چنین رابطه‌ای کمتر آسیب می‌بینند.

نژاد فرید درباره تبعات دیگر ازدواج سپید می‌گوید: در چنین ازدواج‌هایی امکان دارد که یکی از طرفین هر لحظه نسبت به ادامه این رابطه اظهار بی‌میلی کند و این امر موجب وارد شدن صدمات روحی قابل توجهی به طرف مقابل به ویژه زنان می‌شود چراکه آنان بر حسب طبیعت خود دوست دارند روی فردی سرمایه‌گذاری عاطفی کنند که این فرد از ارزش لازم برخوردار باشد.

او به جنبه حقوقی ازدواج سپید اشاره و اظهارمی‌کند: این ازدواج از نظر قانونی جرم است. از نظر شرعی نیز گناه محسوب می‌شود و همواره فرد با نوعی ترس و نگرانی از عواقب چنین رابطه‌ای دست و پنجه نرم می‌کند. این در حالیست که اگر این روابط ثبت شود، امکان اثبات متعلق بودن فرزند به پدر وجود دارد.

علی احمدی هم با بیان اینکه رابطه «هم‌باشی» در ایران پذیرفتنی نیست، تاکید می‌کند: این رابطه نه از سوی خانواده و نه نهادهای اجتماعی پذیرفته نمی‌شود. بنابراین می‌تواند آسیب‌های زیادی را به همراه داشته باشد.هرچند که ممکن است ارضای عاطفی و جنسی و سرنوشت یکسان اقتصادی به دنبال داشته باشد،‌ اما به محض آشکار شدن، مردم با آن مخالفت می‌کنند و حمایت‌های اجتماعی از زوجین برداشته می‌شود. چرا که این پیوند از نظر حقوقی و قانونی هیچ جایگاهی ندارد.

وی افزود: در این شرایط به نظر می‌آید لازم است از سویی با فراهم کردن زیرساخت‌های اجتماعی و اقتصادی و از سوی دیگر با فرهنگ‌سازی و تشویق جوانان به ازدواج دائم از میزان تمایل آنان به روابطی مانند ازدواج سپید کاست و جامعه را از عوارض چنین پیوندهایی مصون نگه داشت.«اسکندر شهبازی گهروئی»


  
  

در این طرح، همه شهرستانها نماینده خواهند داشت و حوزه های انتخابیه به هم نخواهد خورد و اگر به طور مثال استانی 8 نماینده دارد باز هم همان هشت نماینده را خواهد داشت، و هر نماینده از شهرستان خودش شرکت خواهد کرد، اما کسی انتخاب خواهد شد که سواد و تخصص بالاتری داشته باشد.

وی گفت: برخی ها تصور می کنند، شهرستانهای کوچک دیگر نماینده نخواهند داشت، این تصور اشتباهی است و همه شهرستانها نماینده خواهند داشت، ولی از این شهرستانها کسانی بالا خواهند آمد که قوی تر و توانمند تر و مردمی تر هستند، خواهند بود.

اکثریت مردم کمتر اشتباه می کنند، مردم یک استان بین دو فرد الف و ب نگاه خواهند کرد و شخصی که اصلح تر است، را بر خواهند گزید، و این شخصی کسی خواهد بود که مقبولیت استانی دارد، این نکته را هم بگویم کسی که در این انتخابات شرکت می کند باید در شهرستان خود هم رای مقبولی داشته باشد، اما اگر غیر از این باشد قابل قبول نخواهد بود.

وی گفت: تعدا آرا در شهرستانها برای انتخاب شدن دار سفق مشخص خواهد بود و شخص کاندیدا ابتدا باید تعداد آریش در شهر خودش از میزان سقف بیشتر باشد، پس از آنکه توانست سقف را پر کند، ارای وی در استان مورد شمارش قرار می گیرد و در نهایت کسی که بیشترین رای را در سطح استان داشته باشد وارد مجلس می شود.


94/2/6::: 9:6 ص
نظر()
  
  

متن کامل طرح استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی به شرح ذیل منتشر شد:

انتخابات به مثابه ابزاری برای تعیین نمایندگی و توزیع و انتقال قدرت، از اهمیت ویژه‌ای در نظام حقوقی کشورهای مختلف برخوردار است، از این رو قالب کشورها به منظور تمشیت امور انتخاباتی، بر اساس اوضاع و احوال اجتماعی و سیاسی خود، سازوکارهای مختلفی را برگزیده‌اند.

تاسیس قانون انتخابات در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات متعدد بعدی آن که همواره با چالش‌های متنوعی مواجه بوده در همین راستا انجام شده است و موضوع استانی شدن انتخابات نیز یکی از موضوعات بحث‌برانگیز در دوره‌های اخیر قانونگذاری در همین خصوص بوده است. بحث و مجادله در خصوص ابعاد و آثار مختلف این طرح‌ها، نخستین مرتبه در پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی آغاز شد و پس از طی فراز و فرودهای فراوانی در مجالس بعد هیچ گاه به سرانجام نرسیده است.

طرح حاضر که برای استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی به مجلس تقدیم شده است، از طریق تغییر و تعیین حدود جدید حوزه‌های انتخابیه در پی کسب اهدافی نظیر ارتقاء سطح کیفی مجلس، افزایش میزان مشارکت عمومی در انتخابات و جلوگیری از وقوع برخی تخلفات همچون خرید رای است و امکان تحقق اهداف ذیل بیش از پیش فراهم می‌شود:

1- پرداختن نمایندگان به بررسی امور ملی و پرهیز از صرف اوقات نمایندگی برای امور جزئی با حفظ ویژگی محلی و ملی بودن مسئولیت نمایندگی و جایگزین کردن برنامه‌محوری به جای شخص‌محوری.

نقطه عزیمت برای ارائه این طرح، لزوم غلبه نقش ملی نمایندگان بر نقش محلی آنان است. چرا که یکی از اوصاف اصلی سمت نمایندگی، ملی بودن آن است و صرف اغلب اوقات نماینده در جهت رتق و فتق امور ملی از آثار این وصف محسوب می‌شود، از این رو نماینده نباید پس از احراز سمت نمایندگی بیش از حد درگیر حل و فصل امور حوزه انتخابیه خود باشد.

استانی شدن انتخابات که به شکل تعیین حدود جدید حوزه‌های انتخابیه است، می‌تواند دخالت نماینده در امور محلی را حداقل از سطح شهرستان‌ها و شهرهای کوچک، حوزه‌های انتخابیه فعلی به سطح استان، تغییر دهد و تا حدود زیادی رافع مشکل پیش گفته باشد.

این استدلال مستند به بیانات مقام معظم رهبری و اصول متعدد قانون اساسی است ا ز جمله می‌توان به سخنان ایشان در 8/3/86 اشاره کرد که فرمودند « در مجلس نباید نماینده فلان منطقه تصور کند هنر نمایندگی او در این است که برای آن منطقه دائما پشتیبانی جلب کند. اصلا مسئله اصلی نماینده مجلس این نیست، نباید فکر کنیم که چون ما نماینده فلان شهر یا فلان استانیم، مرتب باید برای آن شهر یا استان امتیاز بگیریم.

این یک میدان رقابت غلط، بی‌برنامه و نادرستی است که تبعات بدی هم دارد. شما درست از فلان نقطه کشور انتخاب شدید، اما فقط نماینده آنجا نیستید؛ شما نماینده همه ملت ایرانید. شان مجلس هم قانونگذاری است نه گرفتن تسهیلات و کمک‌های عمرانی و غیره برای آن منطقه خود؛ به قانون اساسی هم نگاه کنید شأن شما این است که قانون بگذارید».

اصول متعدد قانون اساسی نیز در این مورد قابل استناد است که مهمترین آن اصل 84 قانون اساسی است، بر این اساس «هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است».

2- ارتقای سطح کیفی و افزایش کارایی مجلس از طریق ایجاد امکان انتخاب داوطلبان شاخص‌تر با صلاحیت‌های برتر

تعریف محدوده جدید حوزه‌های انتخابیه سبب می‌شود تا رقابت‌های انتخاباتی در سطح جمعیت وسیع‌تری انجام گیرد. در چنین حالتی با لحاظ محدودیت امکان انتخاب، صرفا داوطلبانی به موفقیت دست خواهند یافت که در میان جمعیت مربوطه از سوابق و ویژگی‌های درخشان‌تری در مقایسه با سایرین برخوردارند. به این ترتیب این احتمال به افراد دارای تحصیلات و توانایی‌های ویژه علمی و کاری امکان موفقیت بیشتری داشته باشد بیش از پیش میسر خواهد بود و در عمل نقش و تاثیر تعلقات قومی و قبیله‌ای کم‌رنگ خواهد شد.

3- متمایل کردن انتخاب کنندگان و انتخاب‌شوندگان به سمت ایجاد نظام انتخاباتی متناسب با ساختارهای سیاسی و حقوقی ایران.

افزایش وسعت خوزه‌های انتخابیه از سطح تقسیمات فعلی به سطح استانی، داوطبلان نمایندگی را وادار می‌کند تا به منظور ارتقاء قدرت رقابت و کسب پیروزی در انتخابات، ناگزیر از عضویت در گروه‌های سیاسی و اجتماعی و یا گرایش به سمت احزاب و نهادهای مدنی باشد.

تضارب افکار و اندیشه‌های متفاوت و متنوع در قالب رقابت این احزاب، گروه‌های  و نهادهای مدنی به تدریج سبب می‌شود رای‌دهندگان پیش از گرایش به ویژگی‌های شخصی داوطلب نمایندگی در پی شناسایی و ارزیابی اهداف و برنامه‌های جریان‌های فکری- سیاسی و اجتماعی حامی داوطلبان باشد. لذا از این منظر استانی شدن حوزه‌های انتخابیه موجب تضمین مشارکت متفکرانه همگانی در انتخابات می‌شود.

4- حذف رقابت‌های شدید و اختلاف‌برانگیز قومی و قبیله‌ای و تقویت همبستگی ملی.

تغییر ساختار اجرایی ونوع انتخابات تؤام با افزایش وسعت حوزه‌های انتخابیه، موجب کمرنگ شدن نقش تعلقات قومی و قبیله‌ای در فرایند رقابت‌های انتخاباتی و کسب موفقیت در انتخابات می‌شود زیرا با در نظر گرفتن پراکندگی جمعیت در سطح استان، طرف اتکاء داوطلب به مجموع آراء اقوام و بستگان خویش نمی‌تواند تضمین‌کننده موفقیت وی در انتخابات باشد.

5- کاهش تعداد داوطلبان و هزینه‌های اجرایی انتخابات

با تصویب این طرح اولا تعداد حوزه‌های انتخابیه به تعداد استان‌های کشور تقلیل خواهد یافت و این امر خود موجب کاهش هزینه‌های اجرایی انتخابات می‌شود. ثانیا کاهش تعداد حوزه‌های انتخابیه، خود، کاهش میزان داوطلبان نمایندگی را نیز در پی خواهد داشت.

6- افزایش میزان و تسهیل امکان مشارکت عمومی شهروندان در اعمال حق تعیین سرنوشت

افزایش وسعت حوزه‌های انتخابیه از سطوح فعلی به سطح استان، افزایش تعداد رای‌دهندگان در هر حوزه را در پی خواهد داشت و این خود، امکان مشارکت عمومی شهروندان را ارتقا می‌بخشد.

7- عادلانه شدن نظام انتخاباتی و ایجاد فرصت‌های برابر برای آحاد افراد ملت

با افزایش وسعت حوزه‌های انتخابیه وتغییر سازوکار پیروزی در انتخابات، ضمن استقرار یک نظام انتخاباتی عادلانه، اصل برابری شهروندان در برخورداری از امکان استفاده شدن و انتخاب کردن، بیش ازپیش تامین شود.

8- کنترل تخلفاتی نظیر خرید رأی

یکی از ایرادات وارد بر برگزاری انتخابات به شکل فعلی این است که کوچک بودن محدوده جغرافیایی حوزه‌های انتخابیه به کاندیداها اجازه می‌دهد تا برای جلب و جذب آراء شهروندان به شیوه‌های غیراخلاقی نظیر خرید رای متوسل شود.

طرفداران استانی شدن انتخابات معتقدند با استفاده از این سازوکار، از آنجا که داوطلبان باید در حوزه‌های انتخابیه بزرگترین به رقابت بپردازند، لذا توانا آنها برای انجام تخلفاتی نظیر خرید رای تا حدود زیادی کاهش می‌یابد.

9- تقویت فرهنگ تحزب

افزایش وسعت حوزه‌های انتخابیه، از سایت پیروزی فردی در انتخابات خواهد و داوطلبان را ناگزیر به سمت انجام فعالیت‌های تبلیغاتی در قالب انجمن‌ها و گروه‌های متنوع سیاسی و اجتماعی سوق می‌دهد. همین امر موجب جلب توجه رای‌دهندگان به اهداف و برنامه‌های نهادهای مدنی شده و توسعه و گسترش فرهنگ تحزب را در پی دارد.

به گزارش فارس، در مواد پنج‌گانه طرح «استانی شدن حوزه‌های انتخابیه انتخابات مجلس شورای اسلامی» تقدیم هیأت رئیسه مجلس شده آمده است:

ماده 1 در انتخابات مجلس شورای اسلامی، محدوده جغرافیایی هر استان به عنوان حوزه انتخابی اصلی و حوزه‌های انتخابیه موجود تابعه استان، حوزه‌های انتخابیه فرعی محسوب می‌شوند.

تبصره 1 ملاک در تعیین تعداد نمایندگان هر استان مجموع نمایندگان آن استان به موجب «قانون تعیین محدوده حوزه‌های انتخاباتی مجلس شورای اسلامی» مصوب 1366/1/30اصلاحیه‌های بعدی آن خواهد بود.

تبصره 2 هر یک از رای‌دهندگان می‌توانند برای کلیه کرسی‌های استانی ذیربط نماینده انتخاب کنند.

تبصره 3 حوزه‌های انتخابیه استان‌های آذربایجان شرقی و سیستان و بلوچستان، حوزه‌ انتخابیه بیجار در استان کردستان، حوزه‌های انتخابیه تربت‌جام، تایباد، خواف و رشتخوار در استان خراسان رضوی، حوزه انتخابیه بندر لنگه در استان هرمزگان و حوزه‌های انتخابیه اقلیت‌های دینی از شمول این قانون مستثنی هستند.

ماده 2 هر یک از داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی باید منحصرا برای یکی از حوزه‌های انتخابیه فرعی استان ثبت‌نام کند. ثبت‌نام در بیش از یک حوزه انتخابیه فرعی موجب لغو ثبت‌نام و محرومیت از داوطلبی نمایندگی آن دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی خواهد بود.

ماده 3 علاوه بر شرایط مندرج در قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب 1378/9/7 و اصلاحیه‌های بعدی آن، هر داوطلب نمایندگی باید متولد محدوده جغرافیایی حوزه انتخابیه فرعی محل ثبت‌نام بوده و یا سابقه نمایندگی مجلس شورای اسلامی از آن حوزه یا سابقه حداقل 5 سال سکونت در آن محدوده را داشته باشد.

ماده 4 انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های مشمول این قانون یک مرحله‌ای است. از هر حوزه فرعی داوطلب یا داوطلبانی که بالاترین رای را در کل استان به دست آورده‌اند، نماینده یا نمایندگان استان از آن شهرستان محسوب می‌شوند.

ماده 5 در انتخابات مجلس شورای اسلامی مشمول این قانون، هیأت اجرایی مرکزی، در مرکز حوزه انتخابیه اصلی (استانداری‌ها) توسط استاندار و هیأت‌های اجرایی فرعی، بر مرکز حوزه‌های انتخابیه فرعی و سایر فرمانداری‌ها و بخشداری‌های تابعه مرکز حوزه انتخابیه فرعی تشکیل خواهد شد.«اسکندر شهبازی گهروئی


  
  
ابن عباس می گوید: از رسول خدا(ص) درباره کلماتی که حضرت آدم از پروردگار خویش دریافت کرد و با آن کلمات توبه کرد، پرسیدم. فرمود: «از خدا خواست که به حق محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین(ع) توبه اش را بپذیرد.

قرآن مجید که کلام راستین خداست و در نهایت اتقان و درستی قرار دارد، بی هیچ شک و شائبه ای بازگوکننده حقایقی است که ذهن بشری از نیل به بسیاری از آنها، عاجز و ناتوان است.

فاطمه زهرا (ع) حقیقتی بی مانند دارد که جز در سایه سار قرآن و کلام معصومان نمی توان بدان دست یافت.

بدین لحاظ، در این مجال به بررسی برخی از آیات قرآن و بیان پاره ای از این حقایق می پردازیم.

1.خانه فاطمه (ع) جلوه گاه نور هدایت الهی

قرآن کریم، خداوند را نور آسمان ها و زمین می خواند و تصریح می کند که او هر فردی را که بخواهد، به نور خویش هدایت می کند. در ادامه می فرماید: «[این نور هدایت] در خانه هایی است که خداوند اذن فرموده است رفعت بیابند؛ خانه هایی که نام خدا در آنها ذکر می شود و مردانی که تجارت و معامله، آنان را از یاد الهی غافل نمی کند و می ترسند از روزی که در آن، دل ها و چشم ها زیر و رو می شود، صبح و شام در آنها، تسبیح او می گویند.»(1)

هنگامی که پیامبر خدا (ص) آیات مذکور را تلاوت کرد، یکی از اطرافیان حضرت پرسید: یا رسول الله! این خانه ها کدام خانه هایند؟ فرمود: «خانه های انبیا». ابوبکر برخاست و گفت: یا رسول الله! آیا خانه فاطمه و علی از مصادیق این آیه است؟ پاسخ شنید: «آری، از برترین مصادیق آن است.»(2)

2. مشکات الهی

قرآن برای تبیین و معرفی نور خداوند، مثالی ذکر می کند: «مثل نور خداوند، مثل چراغدانی است که درون آن، چراغی گذارده باشند...»(3). راوی می گوید: از امام (ع) درباره این کلام الهی پرسیدم. فرمود: «آن چراغدان، فاطمه(ع) است و آن چراغ، امام حسن (ع) و آن زجاجه (فانوس یا حباب شفاف)، امام حسین (ع) است.»(4) این بیان در حقیقت اشاره به جایگاه والا و متعالی فاطمه (ع) و فرزندانش در عالم تکوین و هدایت بشر دارد.

3. ستاره فروزان

امام(ع)، ذیل این آیه قرآن که می فرماید: «ستاره ای درخشنده چون مروارید» (5)، فرمود: «فاطمه ستاره درخشان و فروزانی از میان جمله زنان عالم است.»(6)

4. انسان بزرگ الهی

امام باقر(ع) درباره آیه «همانا آن از مسائل مهم است(و) هشدار و انذاری است برای همه انسان ها» (7) فرمود: «یعنی فاطمه» (8). واژه «کُبَر» جمع «کبری» و تأنیث اکبر است بنابراین، آیه مذکور چنین معنا می شود: «فاطمه زهرا(ع) یکی از بزرگان است» (9).

در بیانی کوتاه می توان گفت: این تفسیر، عظمت معنوی آن بانوی بزرگوار اسلام را بازگو می کند که در اثر آراسته شدن وی به سجایا و کمالات الهی برایش حاصل گشته است.

5. دریای فضیلت

ذیل این آیه که می فرماید: «(خداوند) دو دریا را در کنار یکدیگر قرار داد؛ در حالی که با هم تماس دارند. در میان آن دو، برزخی است که یکی بر دیگری غلبه نمی کند.»(10)، از امام صادق(ع) نقل شده است که فرمود: «علی و فاطمه، آن دو بحر عمیقی اند که هیچ یک را بر دیگری برتری نیست. بین آن دو، واسطه ای است که همان رسول خداست و محصول این بحر عمیق، لؤلؤ و مرجان است که آن دو، حسن و حسین هستند.»(11)

ثعلبی در تفسیر خود، از سفیان ثوری نقل می کند: «مرج البحرین یلتقیان» یعنی فاطمه و علی و منظور از «یخرج منهما اللؤلؤ و المرجان» حسن و حسین و مراد از «بینهما برزخ» رسول خداست.»(12) ابوسعید خدری نیز آیات یاد شده را همین سان تبیین و تفسیر می کند. (13)

6. کوثر رسول الله(ص)

حضرت خدیجه برای پیامبر(ص) فرزند پسری به دنیا آورده بود که عبدالله نام گرفت، اما پس از مدتی از دنیا رفت. روزی از روزها، یکی از سران مشرکان به نام عاص بن وائل، پیامبر(ص) را هنگام خروج از مسجدالحرام ملاقات کرد و با وی به گفتگو پرداخت.

گروهی از سران قریش که این گفتگو را دیده بودند به محض ورود عاص بن وائل به مسجد از او پرسیدند: با چه کسی گفتگو می کردی؟ گفت: با آن «ابتر» (14)! خداوند در حمایت از پیامبر(ص) خویش، سوره کوثر را نازل کرد و فرمود: «(ای پیامبر(ص))! ما به تو کوثر(خیر و برکت فراوان) عطا کردیم. پس برای پروردگارت نماز بخوان و قربانی کن و بدان که دشمن تو قطعاً بریده نسل و دم بریده خواهد بود.»(15)

مفسران کلام الهی، «کوثر» را خیر و برکت بسیار معنا کرده و گفته اند: «مقصود از آن، فراوانی نسل و ذریه پیامبر(ص) است و این معنا از طریق فرزندان فاطمه(ع) محقق شده است؛ به گونه ای که عدد ذریه او از شمارش خارج است و این روند تا روز قیامت تداوم دارد.»(16).

بسیاری از بزرگان علمای شیعه، وجود مبارک فاطمه زهرا(س) را روشن ترین مصداق کوثر قلمداد کرده اند؛ زیرا شأن نزول آیه، بیانگر این است که بت پرستان مکه، پیامبر(ص) را متهم به مقطوع النسل بودن می کردند و قرآن ضمن نفی گفتار آنان، به پیامبر(ص) می فرماید: «ما به تو کوثر عطا کردیم.» از این تعبیر چنین برداشت می شود که این خیر کثیر(کوثر)، همان فاطمه زهرا (ع) است. (17)

7. شاخه ای از شجره الهی

خدای متعال کلمه طیبه را به شجره طیبه ای مانند می کند و می فرماید: «آیا ندیدی که خداوند چه سان مثل زده؟ کلمه طیبه(سخن و ایمان پاک) همانند درختی پاک است که ریشه اش ثابت و شاخه اش در آسمان است.»(18) یکی از یاران امام باقر(ع) نقل می کند: خدمت آن حضرت رسیدم و درباره آیه یاد شده پرسیدم.

حضرت (ع) پاسخ داد: «آن درخت(شجره طیبه)، محمد مصطفی (ص) است. تنه آن درخت، امیرمؤمنان علی(ع)، میوه آن، امام حسن و امام حسین(ع)، شاخه اصلی آن فاطمه(ع) است و شاخه های کوچک آن، ائمه اطهار از فرزندان فاطمه(ع)، و برگ های این درخت، شیعیان و دوستداران ما اهل بیت اند.»(19)

8. حقیقت شب قدر

امام صادق(ع) درباره آیات نخستین سوره قدر (20) فرمود: «لیله(مقصود حقیقی از آن شب)، فاطمه است و قدر، خداوند است بنابراین هرکس فاطمه را آن سان که حق معرفت اوست، بشناسد، شب قدر را درک کرده است و حقیقت این است که فاطمه (ع) فاطمه نامیده شد، چون خلایق از شناختش ناتوان گشتند. (21)

9. فاطمه(ع)، صراط مستقیم الهی

حداقل 10 مرتبه در نمازهای شبانه روز، از خدای بزرگ می خواهیم که ما را به «صراط مستقیم» هدایت و راهنمایی کند.

پیامبر(ص) عظیم الشأن اسلام در تفسیر صراط مستقیم می فرماید: «همانا خداوند، علی(ع) و همسرش و فرزندانش را حجت خویش بر خلق خود قرار داده است و آنها دروازه های علم در امت من اند. هرکه به سوی آنان رهنمون شود، به صراط مستقیم هدایت گشته است.»(22)

10. ایمان به فاطمه (ع)، شرط هدایت

امام باقر(ع) در تفسیر آیه 136 و 137 سوره بقره می فرماید: «از آیه «آمنا بالله و ما انزل الینا»، علی، حسن، حسین و فاطمه اراده گشته و این حکم، بر امامان پس از ایشان نیز جاری است» و نیز فرمود: «فان آمنوا» یعنی: مردم. «بمثل ما آمنتم به» یعنی: به علی، فاطمه، حسن، حسین (ع) و ائمه پس از آنان. «فقد اهتدوا و ان تولوا فانما هم فی شقاق» (23).

11. پذیرش توبه با توسل به فاطمه(ع)

قرآن کریم می فرماید: وقتی حضرت آدم(ع) و همسرش حوا (ع) به رغم نهی الهی، از میوه درخت ممنوعه تناول کردند، به سبب تخلف از دستور الهی از بهشت اخراج شدند و به زمین هبوط کردند. «سپس آدم از سوی پروردگارش کلماتی دریافت کرد(و با آن کلمات توبه کرد) و به درستی که خداوند، توبه پذیر و مهربان است.»(24)

ابن عباس می گوید: از رسول خدا(ص) درباره کلماتی که حضرت آدم از پروردگار خویش دریافت کرد و با آن کلمات توبه کرد، پرسیدم. فرمود: «از خدا خواست که به حق محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین(ع) توبه اش را بپذیرد. خداوند نیز پذیرفت.»(25)

12. صالح درگاه الهی

قرآن کسانی را که فرمان بردار خدا و رسول وی اند، به هم نشینی با آنانی وعده می دهد که از نعمت های بی پایان و ابدی الهی بهره مندند. (26) انس بن مالک می گوید: یک روز صبح، پس از آنکه نماز صبح را با پیامبر(ص) به جای آوردیم، به آن حضرت عرض کردم: یا رسول الله! آیا این سخن خدای را برایمان تفسیر می کنی که می فرماید: «و کسی که خدا و پیامبر(ص) را اطاعت کند، (در روز رستاخیز) هم نشین کسانی خواهد بود که خدا، نعمت خود را بر آنان تمام کرده، از پیامبران و صدیقان و شهدا و صالحان، و آنها رفیقان خوبی اند.»(27)

فرمود: مقصود از «پیامبران» منم. منظور از «صدیقان» برادرم علی (ع) است. مقصود از «شهدا» عمویم حمزه است و مقصود از «صالحان» نیز دخترم فاطمه(ع) و دو فرزندش (حسن و حسین(ع)) اند. (28)

13. مقرب الهی و ناظر اعمال نیکان

خدای متعال در کتاب آسمانی خویش هنگام خبردادن از مواهب عظیم و نعمت های روح پرور بهشت برای نیکوکاران می فرماید: «نامه اعمال ابرار و نیکان در علیین است و تو چه می دانی که علیین چیست!؟ نامه ای است رقم خورده و سرنوشتی است قطعی که مقربان(خاصان و برگزیدگان درگاه الهی) شاهد آن اند.»(29)

امام باقر(ع) در تفسیر این کلام الهی می فرماید: منظور از آن «مقربان» پیامبرخدا(ص)، علی، فاطمه، امام حسن و امام حسین(ع) است. (30) بنابراین فاطمه (ع) یکی از مقربان و خاصان درگاه الهی است و شاهد و ناظر بر نامه اعمال نیکان در روز رستاخیز خواهد بود.

14. فاطمه(ع)، مبرا از هر ناپاکی

آیه تطهیر در خانه ام سلمه بر پیامبر(ص) فرستاده شد: «خداوند می خواهد که پلیدی و گناه را از شما اهل بیت دور کند و شما را کاملاً پاک سازد» (31). علت نزول آن نیز چنین است که پیامبر(ص) خدا امیرمؤمنان علی، فاطمه، امام حسن و امام حسین(ع) را فراخواند. عبایی را روی آنها کشید و وقتی هر پنج نفر زیر عبا قرار گرفتند، فرمود: «بار خدایا! اینان اهل بیت من اند. پس آلودگی و ناپاکی را از ایشان دور ساز و پاک و پاکیزه بگردانشان».(32)

زمخشری می نویسد: رسول خدا(ص) عبای پشمینه سیاه رنگی بر دوش داشت. وقتی امام حسن(ع) به محضرش شرفیاب شد، پیامبر(ص) وی را به زیر عبای خود فراخواند. پس از مدتی امام حسین (ع) آمد، او را نیز بدانجا فراخواند. پس از وی فاطمه(ع) و سپس امیرمؤمنان (ع) آمد و به زیر عبای رسول الله (ص) رفتند. پس از آن، پیامبر(ص) فرمود: «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت...»(33)

ابوسعید خدری تصریح می کند: این آیه در شأن پیامبر(ص) خدا، علی، فاطمه، امام حسن و امام حسین (ع) نازل شده است. (34) ام سلمه نیز بدین مطلب تصریح دارد. (35) ابن حجر هیثمی نیز اذعان می کند که اکثر مفسران بر این عقیده اند که آیه تطهیر در شأن علی، فاطمه و حسن و حسین (ع) نازل شده است. (36)

15. فاطمه (ع)، بهترین الگو

خداوند به پیامبر(ص) خویش می فرماید: «خانواده ات را به نماز فرمان بده و بر آن پایدار باش.»(37) در این زمینه می نویسند: از زمانی که این آیه نازل شد، پیامبر(ص) خدا پیوسته، هنگام نماز، بر در خانه علی و فاطمه(ع) حاضر می شد و می فرمود: «خداوند، شما را رحمت کند؛ هنگام نماز است. به درستی جز این نیست که خداوند می خواهد پلیدی و ناپاکی را از شما اهل بیت دور کند. (38)»(39).

پیامبر خدا (ص) با عبارات «خداوند می خواهد پلیدی را از شما اهل بیت دور کند»، به همگان فهماند که آیه تطهیر، در شأن اهل بیت است و علت دعوت به نماز، بی تفاوتی علی و فاطمه (ع) به عبادت نیست، بلکه از باب الگودهی به مسلمانان است و آن دو بزرگوار، مبرا از هر قصور و تقصیری در اجرای دستورهای الهی اند. برخی از اصحاب در این رابطه نقل می کنند: پیامبر(ص) نه ماه پی در پی این کار را انجام داد. (40)

16. پاداش بیکران برای فاطمه(ع)

صادق آل محمد(ع) نقل می کند: رسول خدا(ص) وارد خانه فاطمه(ع) شد؛ در حالی که فاطمه لباس خشنی از پشم شتر بر تن داشت، با یک دست، آسیاب می کرد و با دست دیگر، کودکش را شیر می داد. با مشاهده این وضعیت، اشک از چشمان پیامبر(ص) سرازیر شد. فرمود: «دخترم! تلخی دنیا را در برابر شیرینی آخرت تحمل کن؛ زیرا خداوند این آیه را بر من نازل کرده است: به زودی پروردگارت آن قدر به تو عطا خواهد کرد که خشنود شوی(41).»(42)

17. سربلند از امتحان الهی

عبدالله بن مسعود در تفسیر این آیه که می فرماید: «امروز آنها را به سبب صبر و استقامتشان پاداش بخشیدم؛ آنها پیروز و رستگارند» (43)، می گوید: یعنی امروز به سبب اینکه علی بن ابی طالب، فاطمه، حسن و حسین(ع) بر طاعت، گرسنگی، فقر، و امتحانات الهی در دنیا صبر پیشه کردند، بهشت را بدانان پاداش دادم و به درستی که آنها رستگار و سربلند از حساب و کتاب الهی هستند. (44)

18. اسوه ایثار و اخلاص

امام حسن و امام حسین(ع) در خردسالی بیمار شدند. رسول الله(ع) همراه جمعی از یاران خویش به عیادت آنها آمدند سپس به علی(ع) فرمودند: ای اباالحسن! خوب است برای شفای دو فرزند خویش، نذری کنی. از این رو، علی(ع)، فاطمه(ع) و فضه خادمه، هر سه نذر کردند که در صورت شفای این دو کودک، سه روز «روزه» بگیرند... در پایان داستان ایثار و فداکاری اهل بیت (ع) آمده است که فرشته وحی الهی نازل شد و فرمود: ای محمد! خداوند با چنین خاندانی به تو تهنیت می گوید. سپس، سوره «هل اتی» را بر او خواند. (45) خداوند در این سوره، سه صفت آشکار و برجسته این خانواده را- که فاطمه(ع) نیز یکی از آنان است- متذکر می شود که عبارت است از :1. وفای به نذر: «به نذر خود وفا می کنند و از روزی که شر و عذابش گسترده است، بیمناک اند» (46)؛ 2. ایثار: «و غذای خود را با اینکه به آن علاقه و نیاز دارند، به مسکین و یتیم و اسیر می دهند»؛ (47) 3. اخلاص: «ما، شما را فقط به خاطر خدا اطعام می کنیم و هیچ پاداش و سپاسی از شما نمی خواهیم».(48)

19. برترین زن مسلمان

هنگامی که پیامبر(ص) با مسیحیان نجران درباره مسیحیت و نفی الوهیت حضرت عیسی(ع) گفتگو می کرد و آنان با وجود استدلال آن حضرت، سخن او را نپذیرفتند، خداوند به پیامبر(ص) خویش دستور داد با آنها «مباهله» کند. آن حضرت در حالی که برای مباهله حضور یافت که حسین(ع) را در آغوش داشت و دست حسن(ع) را گرفته بود و فاطمه (ع) پشت سرش می آمد و علی هم پشت سر فاطمه(ع) قرار گرفته بود.

پیامبر(ص) به اهل بیت خود فرمود: «وقتی دعا کردم، آمین بگویید» اما اسقف نجران با دیدن آن چهره های پرجاذبه الهی گفت: اگر آنان از خدا بخواهند کوه را از جایش برکند، می کند، مباهله نکنید که هلاک می شویم و بر روی زمین یک نصرانی تا روز قیامت باقی نمی ماند. بنابراین، آنان مباهله نکردند و خواستند بر دین خود باقی بمانند و در نهایت، با آن حضرت توافق کردند که جزیه بپردازند. (49)

این واقعه زمانی بود که خداوند فرمود: «هرگاه بعد از علم و دانشی که (درباره مسیح) به تو رسیده، (باز هم) کسانی با تو به محاجه و ستیز برخیزند، به آنها بگو: بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را؛ ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما هم زنان خود را؛ ما از نفوس خود دعوت کنیم، شما هم از نفوس خود؛ آن گاه مباهله کنیم و لعنت خدا بر دروغگویان قرار دهیم.»(50) ابن عباس در تفسیر این آیه می گوید: منظور پیامبر(ص) از فرزندان ما، حسن و حسین، مقصود از زنان ما، فاطمه و منظور از نفوس ما، شخص پیامبر(ص) و علی است. (51) ابوسعید خدری نیز می گوید: زمانی که این آیه نازل شد، رسول الله، علی و فاطمه و حسن و حسین (ع) را فراخواند و فرمود: «بارخدایا! اینها اهل من اند.»(52) درواقع، تعبیر «ابنائنا» و «نسائنا» و «انفسنا» درباره این چهار معصوم، بیانگر برتری و فضیلت آنان بر سایرین است؛ زیرا پیامبر(ص) از میان همگان، فقط آن چهار نفر را برگزید.

20. محبت کوثر، مزد رسالت

خداوند خطاب به پیامبر(ص) خویش می فرماید: «بگو هیچ پاداشی از شما (بر رسالتم) درخواست نمی کنم، جز دوست داشتن نزدیکان را» (53). این آیه، مودت و محبت نسبت به نزدیکان پیامبر(ص) را به عنوان اجر و مزد رسالت پیغمبر(ص) معرفی می کند و آن را از امت مسلمان می خواهد. ابن عباس روایت می کند: وقتی این آیه نازل شد، به پیامبر(ص) عرض کردند: «یا رسول الله! آنانی که محبت و مودت آنها بر ما واجب شده است، چه کسانی اند؟» فرمود: «علی، فاطمه، حسن و حسین(ع)»(54).

«اسکندر شهبازی گهروئی»


93/12/16::: 9:36 ص
نظر()
  
  
   1   2      >
پیامهای عمومی ارسال شده